Rozhovor s prof. Vašákovou o bamlanivimabu a jeho významu v léčbě nemoci covid-19 (Praha TV)

02.03.2021

O novém léku bamlanivimabu a jeho významu v boji proti nemoci covid-19 poskytla krátký rozhovor prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka z Pneumologické kliniky 1. LF UK ve FTN pro Praha TV. Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) bude centrálním místem pro výdej léku tzv. bamlanivimab prodávaný jako BAMLAN. Lék je určen pro pacienty s počínajícím covidem, kteří mají navíc rizikové faktory pro rozvoj závažného onemocnění. V současné době má nemocnice k dispozici 500 dávek léku. K navýšení dodávek dojde v následujících měsících. Fakultní Thomayerova nemocnice získala první dodávku léku s názvem bamlanivimab. Ten je určen pro pacienty nakažené virem Covid - 19, kterým hrozí vysoké riziko pro rozvoj dalšího závažného onemocnění - jako je zápal plic.

"Ten lék je pro rizikové pacienty, kteří mají minimální počínající symptomy onemocnění Covid - 19, kteří jsou v riziku, že by se u nich mohlo vyvinout závažné onemocnění, se kterým by skončili v nemocnici na jednotkách intenzivní péče a byl by ohrožen jejich život," řekla prof. Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky I. LF UK ve FTN. Pacientovi se podává jedna dávka nitrožilně. Protilátka napodobuje chování imunitního systému.

"Protilátka, pokud je aplikována, tak viru zabrání vstupu do buňky a umožní imunitnímu systému, aby byl eliminován dříve, než stačí napadnout cílovou strukturu, což je plicní tkáň, kterou by pak následně virus poškodil," řekla Martina Vašáková.

"V této jedné krabičce je jedna ampulka a ta je pro jednoho pacienta. Podává se tak, že se dává nitrožilně, to znamená infuzí a ta infuze musí kapat jednu hodinu a po té infuzi ten pacient musí jednu hodinu ležet na lůžku, aby byl pozorován, kdyby byly náhodou nějaké vedlejší účinky," řekl doc. Zdeněk Beneš, ředitel Fakultní Thomayerovy nemocnice.

VÍCE v článku Praha TV

VÍCE o bamlanivimabu na webu FTN

Zdroj: Praha TV
Datum vydání: 26. 2. 2021
Autor: David Wilczek

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.