Reportáž - Zázračný koktejl. Jeden z mála účinných léků na covid ochrání proti těžkému průběhu (CNN Prima News)

04.11.2021

Lék na covid, který zachraňuje lidské životy. I tak by se daly popsat monoklonální protilátky, které jsou v boji proti koronaviru určené především pro rizikové skupiny. Na vysoké účinnosti monoklonálních protilátek panuje shoda v odborných kruzích po celém světě. Například americký imunolog Anthony Fauci poznamenal, že lék může snížit riziko hospitalizace nebo úmrtí na covid o 70 až 85 procent. Podle Zdeňka Beneše, ředitele pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice, odkud se u nás monoklonální protilátky distribuují do celé republiky, je ještě vyšší. „Monoklonální protilátky jsou velice účinné, u 95 až 97 procent lidí se neprojeví progrese nemoci,“ řekl.

Vše důležité o léku

Monoklonální protilátky jsou proteiny, které brání vstupu viru do lidských buněk. Předepisují se lidem, kteří jsou starší 65 let, a také těm, kteří trpí chronickým onemocněním jater či plic, cukrovkou, obezitou, plicním onemocněním nebo u nich probíhá onkologická léčba. Zároveň také musí mít pozitivní výsledek PCR testu na COVID-19. Nakažený zájemce musí zajít nejdříve k praktickému lékaři, který zkontroluje, zda splňuje všechna kritéria. Podle Beneše by to měli udělat nejpozději do sedmi dnů od pozitivního testu. Praktik následně nemocnému vypíše žádanku, se kterou si zajde do nemocnice. Lék se pak podává nitrožilně. V nemocnici si ale pacient příliš dlouho nepobude, zhruba do dvou hodin je hotovo. Zdravotníci poté ještě nějakou dobu pacienta monitorují, zda se neobjeví nějaký problém. Poté už může jít domů. Protilátky jsou k dostání zhruba ve 120 nemocnicích v Česku. Hlavním distributorem je pražská Fakultní Thomayerova nemocnice.

VÍCE o protilátkách ZDE

VÍCE v reportáži (iPrima)

Zdroj: CNN Prima News
Datum vysílání: 2. 11. 2021
Autor: CNN Prima News

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.