Rakovina plic se u mužů mírně snižuje, u žen se ještě zvyšuje, říká pneumoložka Martina Koziar Vašáková (Rádio ZET)

10.02.2023

Rakovinou plic onemocní v Česku každoročně víc než 6500 lidí, jedná se o čtvrtý nejčastější typ rakoviny u mužů i u žen. Počet nových případů se posledních dvacet let příliš nemění.

„De facto to znamená mírné snížení u mužů. Ti kouřili více. Teď ale začínají být těmi uvědomělejšími a přestávají kouřit, kdežto u žen dobíhá ten nástup snahy vyrovnat se v kouření mužům. U nich ještě rakovina plic bohužel neustále stoupá,” konstatuje přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK ve FTN prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., která byla ranním hostem na Rádiu ZET.

„Před několika dekádami byla rakovina plic téměř výhradně mužskou nemocí. Nyní je ženy dohánějí. Je to jeden z důsledků emancipace a snahy dělat to samé co muži,” myslí si lékařka. Rakovina plic se tvoří zejména kvůli kouření cigaret. „Na začátku minulého století byla v podstatě raritním onemocněním. V té době se moc nekouřilo a kdo kouřil, ten si balil tabákové listy sám. Potom ale nastoupila revoluce v balení cigaret a ty se distribuovaly široké populaci, vojákům na frontách a podobně. Populace se tak naučila kouřit. Kdybychom odstranili expozici zplodinám hoření, zejména tabáku, tak bychom po několika dekádách dosáhli zcela jistě snížení výskytu rakoviny plic,” vysvětluje pneumoložka Vašáková.

Toto onemocnění se vyskytuje i ve velmi nízkém věku. „Měli jsme i pacienty, kterým bylo 18. Tam ale hraje zcela jistě významnou roli genetika. Spíše je to ale vzácné,” podotýká prof. Vašáková.

VÍCE v rozhovoru ZDE

VÍCE o Pneumologické klinice

Zdroj: Rádio ZET
Datum vysílání: 6. 2. 2023
Autor: Yvetta Hynčicová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.