Program časného záchytu rakoviny plic je v plném proudu a FTN je v péči o plicní zdraví aktivní!

18.12.2023

Už druhým rokem probíhá v ČR organizovaný - Program pro časný záchyt rakoviny plic. Jeho odborným garantem je přednostka Plicní kliniky 1. LF UK ve FTN paní prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D. V rámci plošného celorepublikového programu bylo za období 1. 1. 2022 – 31. 3. 2023 osloveno celkem 10 122 osob, z nichž přibližně 49 % souhlasilo s účastí v programu. Na základě nízkodávkového CT vyšetření mělo 116 osob výsledek pozitivní. Tento záchyt potvrzuje, že se daří plnit stanovené cíle programu.

Jak plošný program probíhá v praxi?

Zájemce, který splňuje kritéria (věk a počet vykouřených cigaret), je vyšetřen u plicního lékaře. Ten jej odešle k provedení nízkodávkového CT (LDCT). Když je výsledek negativní, další vyšetření LDCT se opakuje zase za rok. Pokud je nález pozitivní, plicní lékař odešle pacienta do pneumo-onkochirurgického centra. FTN je jedním ze sedmi akreditovaných specializovaných center v ČR.

Zapojená pracoviště ve FTN

Národní Program časného záchytu rakoviny plic má také mezinárodní přesah, kterým je projekt SOLACE (Strengthening the screening of Lung Cancer in Europe). FTN je součástí tří tématických částí. Do SOLACE se kromě Plicní kliniky zapojila také pracoviště: Chirurgická klinika, ORL klinika, Klinika revmatologie a rehabilitace, Onkologická klinika, Neurologická klinika, Urologická klinika, Klinika hrudní chirurgie, Oddělení radiologie a Interní klinika ve FTN.

Cílová skupina

Cílovou skupinou populačního programu jsou aktivní nebo bývalí kuřáci ve věku 55-74 let, kteří vykouřili 20 balíčkoroků (20 cigaret denně po dobu 20 let).

Více na webu

Více o Plicní klinice

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.