Profesorka Martina Koziar Vašáková z FTN prezentovala na Velvyslanectví Švédska program pro časné odhalení rakoviny plic!

31.10.2023

V České republice byl v lednu 2022 zaveden pilotní program časného záchytu karcinomu plic. V říjnu byla zahájena pilotní fáze screeningu karcinomu plic pro rizikové pacienty (po prodělaném onkologickém onemocnění, po orgánové transplantaci) a pacienty s chronickým plicním onemocněním v rámci mezinárodního projektu SOLACE, kterého cílem je posílení screeningu rakoviny plic v Evropě. Začátkem října letošního roku se konal na Velvyslanectví Švédska seminář na téma "Evropský plán boje proti rakovině: Český a švédský pohled na včasnou diagnostiku a léčbu rakoviny prsu a plic", kde se svou prezentací vystoupila prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka z Plicní kliniky 1. LF UK z FTN.

Prof. Vašáková je odbornou garantkou uvedeného programu v ČR a na semináři mluvila o dosavadních zkušenostech, výsledcích programu a o jeho realizaci. Tímto se zahájil také měsíc povědomí o rakovině prsu a plic. Rakovina je druhou nejčastější příčinou úmrtí v Evropě. U žen je dnes rakovina prsu nejčastějším typem rakoviny a rakovina plic je nejčastější příčinou úmrtí mezi onkologickými onemocněními v celé Evropě.

Evropská komise dosud realizovala několik opatření uvedených v evropském plánu boje proti rakovině, který byl silně podporován během českého a švédského předsednictví EU. Plán zavedl nový přístup k prevenci, léčbě a péči o onkologické pacienty a je prováděn ve všech členských státech EU.

VÍCE

VÍCE o Plicní klinice

Vaše FTN

 

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.