Připojili jsme se k oslavám SVĚTOVÉHO DNE MIKROBIOMU!

21.09.2021

U příležitosti oslav Světového dne mikrobiomu uspořádala Interní klinika 3. LF UK ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) ve spolupráci s Českou mikrobiomovou společností ČLS JEP, z.s. netradiční mikrobiomové odpoledne pod trefným názvem: „Jak se do střeva volá, tak se ze střeva ozývá“. Akce se zúčastnilo celkem 34 účastníků v 11 týmech. Během dne řešili různé úkoly v podobě například výběru vhodných potravin pro střevní mikroby nebo pojmenovávali produkty mikrobů, které rádi a běžně konzumujeme či přiřazovali trus ke správnému zvířeti. Na své si přišel rovněž i pohyb a přesnost s úkolem trefit míčkem koše s příznivými faktory, které ovlivnují naši mikrobiotu.

„Cílem akce bylo upozornit na klíčovou roli všudypřítomných mikrobů, kteří se podílí na udržování všech zdravých ekosystémů planety včetně člověka. Svět mikrobů si zaslouží naši pozornost díky svému zásadnímu dopadu na zdraví nejenom lidí a zvířat, ale všech ekosystémů, které nás obklopují,“ řekl MUDr. Jiří Vejmelka z Interní kliniky a dodal: „Děkujeme všem, kteří se akce zúčastnili, pomáhali s přípravou, a kteří se k oslavám Světového dne mikrobiomu připojili.“

Šestikilometrová trasa, která vedla podél Kunratického potoka byla zakončena v areálu FTN, kde MUDr. Jiří Vejmelka z Interní kliniky slavnostně vyhlásil výsledky a předal ceny nejlepší týmům. Zakladatelem tradice Světového dne mikrobiomu je Institut mikrobiomu APC, který se nachází v irském Corku.

Tématem letošního Světového dne mikrobiomu byla udržitelnost.

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.