Premiér Andrej Babiš navštívil FTN kvůli bamlanivimabu!

01.03.2021

Premiér Andrej Babiš navštívil pražskou Thomayerovu nemocnici, která dostala k dispozici lék na covid-19 pod názvem - bamlanivimab. Tiskového brífinku se kromě premiéra zúčastnili ředitel FTN Zdeněk Beneš a přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK ve FTN prof. Martina Vašáková.

V této souvislosti kritizoval klinickou skupinu resortu zdravotnictví za přístup k novým lékům proti covidu, podle něj je moc rezervovaný. Lék bamlanivimab mezitím dostala první pacientka - měl by ji ochránit před vážným průběhem nemoci. Po podání léku žena byla bez komplikací propuštěna domů.

Babiš kritizoval ministerstvo zdravotnictví za přístup k novým lékům proti covidu

Lék schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv a Česko je jednou z 12 zemí, kde se začne používat. Zásilka s medikamentem dorazila do ČR ve čtvrtek. Přípravek od americké společnosti Eli Lilly funguje na principu kombinace protilátek, které zabraňují viru, aby se dál množil, a snižují tak pravděpodobnost vážného průběhu.

VÍCE v článku novinky.cz

VÍCE o bamlanivimabu na webu FTN

Zdroj: novinky.cz
Datum vydání: 26. 2. 2021
Autor: novinky.cz

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.