Neurologická klinika ve FTN zrekonstruovala svou JIP, která má zde tradici již od 80. let minulého století!

15.02.2022

Jednotka intenzivní péče (JIP) Neurologické kliniky 3. LF UK má ve FTN dlouhodobou tradici. V provozu je již od 80. let minulého století a zajišťuje péči o celé spektrum akutních stavů v oblasti neurologie. V listopadu loňského roku se začala realizovat dlouho připravovaná revitalizace a rekonstrukce celého pracoviště JIP. Díky tomu došlo k výraznému zlepšení pracovního prostředí pro zdravotníky a především se zvýšil komfort pro pacienty. Nové vybavení umožní daleko lepší polohování pacientů, jejich ošetřování a mnohem více jim nabídne pohodlí s důrazem na individuální práci s nemocným. To vše bude mít významný vliv na celkový proces léčebné péče.

Nejdůležitějším prvkem byla výměna závěsných ramp (obr. 2, 6), které jsou v souladu s nejmodernějšími technologiemi na trhu. Přibyla také potřebná zákroková světla, která se běžně využívají na operačních sálech. Pro imobilní a těžké pacienty byl pořízen tolik důležitý stropní zvedák pro ulehčení práce zdravotníků při manipulaci s nemocným. Velkým přínosem byla i radikální modernizace zázemí pro zaměstnance.

Celkový počet lůžek je rozdělen do dvou částí:

  • 5 JIP lůžek
  • intermediální s možností péče i o pacienty s těžkým průběhem nemoci Covid-19.

Neurologická JIP je také základní podmínkou pro fungování Centra vysoce specializované péče pro pacienty s cévní mozkovou příhodou (CMP) ve FTN, které bylo prvně akreditováno MZ již v roce 2010. Centrum obhájilo akreditaci na další období v roce 2016 a 2021. V minulém roce rovněž získalo prestižní akreditaci European Stroke Organisation.

Ročně je v centru ošetřeno více než 500 pacientů s akutní CMP a další nemocní s různými neurologickými potížemi. Centrum poskytuje péči v rámci své veliké spádové oblasti i mimo ni, která zahrnuje více než 280 tisíc obyvatel určených částí Prahy a Středočeského kraje.

Další nejčastější diagnózy, kterým se JIP věnuje, zahrnují:
úrazy mozku a míchy, epileptické stavy, akutní infekce a jiné záněty centrálního nervového systému, akutní záněty periferních nervů, jiná pokročilá nervosvalová onemocnění, metabolické poruchy, intoxikace a řada dalších. Vždy jde o stavy, které bezprostředně ohrožují pacienta na životě, nebo těžkými následky.

Pacienti v tomto stavu vyžadují nepřetržité sledování, případně i podporu základních životních funkcí, někteří z nich jsou připojeni na umělou plicní ventilaci (UPV) a udržováni v umělém spánku. K tomu je zapotřebí nezbytné technické a přístrojové vybavení, jako jsou monitory vitálních funkcí, přístroje pro umělou plicní ventilaci, infuzní pumpy a perfuzory, vyšetřovací technika jako EKG, sonografie, elektroencefalografie, a řada dalších. Vše se samozřejmě neobejde bez sehraného a zkušeného zdravotnického personálu kliniky ve FTN.

Více na webu kliniky

Umístění kliniky: pavilon B2, Vídeňská 800, Praha 4 – Krč

Kontakty najdete ZDE

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.