Národní projekt na podporu screeningu rakoviny plic v Evropě – tzv. SOLACE

10.05.2023

V rámci evropského plánu boje proti rakovině byl zahájen nový pilotní projekt EU4Health, který usnadní realizaci tzv. screeningu rakoviny plic v celé Evropě. Projekt s názvem „Posílení screeningu rakoviny plic v Evropě (SOLACE)“ zajistí přístup k širšímu spektru lidí napříč všemi sociálními a ekonomickými skupinami. Projekt je financovaný z prostředků EU a byl oficiálně zahájen 1. dubna 2023 na období tří let.

Cílem projektu SOLACE je zavedení programu screeningu ve všech 27 zemích v EU. První pilotní programy budou probíhat v 10 z nich. V rámci projektu bude jedním z přístupů, které SOLACE zvolí, zajištění mobilních screeningových jednotek pro komunity, které mají specifické problémy kvůli jejich vzdálenosti od nemocnice.

Rakovina plic patří mezi nejčastější příčinu úmrtí v rámci onkologických nemocí. Avšak stejně jako u všech druhů rakoviny je míra přežití mnohem vyšší, je-li zachycena včas, a to právě díky účinnému screeningu pomocí tzv. nízkodávkové počítačové tomografie (LDCT). Jedná se o bezpečný, jednoduchý a účinný způsob screeningu rakoviny plic. Četné studie v Evropě a USA ukázaly, že LDCT, pokud je účinně implementována, může snížit úmrtí až o 20 %.

"SOLACE poskytne komplexní vodítko pro zahájení screeningových programů rakoviny plic s nejmodernější kvalitou a vysokou mírou účasti. Pak se lze vyhnout řadě chyb ve výběru a náboru pacientů a prodloužit tak v důsledku střední délku života ve skupině s nejvyšším rizikem karcinomu plic," říká Hans-Ulrich Kauczor, vědecký koordinátor projektu SOLACE.

Program screeningu rakoviny plic byl v ČR s podporou Ministerstva zdravotnictví zahájen na počátku roku 2022. Plicní klinika 1. LF UK ve FTN byla jednou z prvních pracovišť, kde byl program v loňském roce zahájen. „Zatím není k dispozici mnoho údajů, ale už nyní je jisté, že významně pomáhá zachraňovat životy.  Věříme, že zaměření projektu SOLACE na zvláště rizikové skupiny a jeho informační a vzdělávací složka mohou tento efekt znásobit,“ říká Martina Koziar Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK ve FTN.

Profesorka Vašáková vede jednu z pracovních skupin projektu SOLACE, a to části zaměřené na vysokorizikovou populaci pacientů s chronickým plicním onemocněním nebo s vyléčenými zhoubnými nádory, kde je riziko druhého bronchogenního karcinomu daleko vyšší.Nové doporučení EU ke screeningu rakovinových onemocnění vyzývá členské státy, aby prozkoumaly především proveditelnost a účinnost screeningu u vysokorizikových pacientů.

Projekt SOLACE financovaný EU poskytne specializovaným centrům individualizovaný soubor nástrojů s cílem usnadnit realizaci programů screeningu rakoviny plic v celé EU, se zvláštním zaměřením na skupiny, které jsou v důsledku nerovností v oblasti zdraví vystaveny vyššímu riziku.  Existuje mnoho důvodů, proč ohrožení jedinci nemají ke screeningu rakoviny plic přístup. Často to souvisí s historickými nerovnostmi, které jsou spojeny zpravidla s marginalizovanými a zranitelnými komunitami, kde je daleko větší zátěž rizikových faktorů, zejména kouření cigaret. Dalšími faktory pak je nedostatečná propagace screeningu či stud přiznat kuřácký návyk anebo obava z toho, že se bude muset zájemce o screening, vzdát kouření cigaret.

Projekt bude realizován konsorciem SOLACE pod vědeckým vedením odborníků jmenovaných Evropskou radiologickou společností a Evropskou respirační společností. Do projektu jsou zapojeny i pacientské organizace a nadační fondy European Lung Foundation a Lung Cancer Europe.   V dlouhodobém horizontu projekt poskytne cenné poznatky o tom, jak nejlépe realizovat nákladově efektivní screeningový program rakoviny plic a nejlepší komunikační techniky pro oslovení těch skupin, které jsou vystaveny obzvláště vysokému riziku. Tím se zajistí, že ti, kteří jsou nejvíce ohroženi rakovinou plic, budou mít přístup k vysoce kvalitnímu screeningu způsobem, který vyhovuje jejich potřebám.


O projektu:

SOLACE je projekt financovaný EU v rámci EU4Health Program a koordinuje ho Evropský institut pro výzkum biomedicínského zobrazování (EIBIR). Konsorcium SOLACE zahrnuje 34 subjektů se zastoupením akademických a výzkumných institucí, univerzitních nemocnic, národních zdravotnických orgánů, organizací a sdružení zastupujících pacienty a zdravotnické pracovníky. Během příštích 36 měsíců bude konsorcium aktivní v nejméně 10 programech screeningu rakoviny plic v celé Evropě. Cílem projektu je vytvořit jasné, stručné a praktické pokyny pro implementaci programu.


VÍCE o projektu

VÍCE o Plicní klinice ve FTN

Pro média:
dotazy zasílejte na:
cmathonier@eibir.org, pippa.powell@europeanlung.org

VÍCE o screeningu rakoviny plic a prevenci:
https://europeanlung.org/en/information-hub/factsheets/lung-cancer-screening/,
https://www.prevenceproplice.cz/

Tento projekt je spolufinancován v rámci programu EU4Health 2021–2027 na základě grantové dohody č. 101101187. Vyjádřené názory a názory jsou však pouze názory autora (autorů) a nemusí nutně odrážet názory Evropské unie nebo Evropské výkonné agentury pro zdraví a digitální oblast. Evropská unie ani orgán poskytující podporu za ně nemohou nést odpovědnost.

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.