Napsali o nás: Ve Fakultní nemocnici Brno úspěšně použili lék bamlanivimab, pacient je nyní bez příznaků (brnenska.drbna.cz)

19.03.2021

Ve Fakultní nemocnici (FN) Brno lékaři poprvé vyzkoušeli americký lék bamlanivimab od společnosti Eli Lilly. Experimentální léčbu nemoci COVID-19 podstoupil pacient s akutní leukémií. Nyní má průběh nemoci bez příznaků. Do ČR dorazily už tři tisíce dávek léku. V největší nemocnici na Moravě mají lék bamlanivimab k dispozici od letošního března a zatím ho podali jednomu pacientovi. Devětatřicetiletému muži s akutní leukémií odborníci diagnostikovali britskou mutaci COVID-19. Po podání léku zůstává v dobrém stavu a průběh této nemoci má bez příznaků. Lék je k dispozici od konce února ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN), která je centrálním výdejovým místem pro ostatní zdravotnická zařízení v ČR.

Včasné podání

Aby byl lék účinný, musí zdravotníci infuzi podat včas, to znamená do sedmi dnů od prvních příznaků onemocnění nebo do tří dnů od pozitivního testu na COVID-19. Pacient by měl mít ideálně jen lehký průběh, který nevyžaduje hospitalizaci nebo kyslíkovou terapii. Bamlanivimab se v bohunickém zdravotnickém zařízení může podávat hematoonkologicky nebo onkologicky nemocným, kteří jsou v aktivní léčbě, a pacientům po transplantaci kostní dřeně nebo orgánu. Příjemce léku musí být starší dvanácti let a vážit alespoň čtyřicet kilogramů.

Jak funguje

Americký lék v sobě nese uměle vytvořené protilátky proti viru SARS-CoV2, který způsobuje onemocnění COVID-19. Tyto umělé protilátky v těle člověka nebezpečný vir neutralizují, a sníží tak jeho množení. Vir se tedy v těle nemocného nemá šanci přemnožit a pacientův stav se proto nezhoršuje. Podle provedených klinických studií se u těchto pacientů po podání medikamentu snížila pravděpodobnost na potřebu hospitalizace nebo další lékařské péče. Výrobce uvádí snížení rizika až o sedmdesát procent.

Od konce února

Jako první v České republice dostala lék bamlanivimab pacientka ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze. Ženu s rakovinou prsu po infuzi bamlanivimabu propustili domů a od příznaků nemoci COVID-19 se jí, jak vypověděla médiím, ulevilo.

VÍCE v článku

VÍCE o bamlanivimabu na webu FTN

Zdroj: brnenska.drbna.cz
Datum vydání: 17. 3. 2021
Autor: brnenska.drbna.cz

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.