Napsali o nás: V Thomayerce už očkují i děti, týdně jich zvládnou 350. „Nebolí to,“ popsala Vivian (blesk.cz)

12.07.2021

Covid-19 řádí v Česku už dost dlouho. Nejlepším způsobem, jak se ho zbavit, je podle odborníků očkování. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici očkují od 1. července samoplátce i všechny zájemce starší 12 let. Mezi prvními byla i dvanáctiletá Vivian, která se svěřila s dojmy z injekce.

Na očkování jsme přímo v nemocnici se zeptali maminky Anity, která dala očkovat svou dceru Vivian (12).

„Svou dceru jsem se rozhodla očkovat kvůli bezpečnosti. Pracuji ve zdravotnictví a je pro mě priorita, aby byla celá rodina v bezpečí,“ říká paní Anita, která má už injekce také za sebou.

Nepříjemnosti po očkování nezaznamenala. „Jen jsem potom byla unavená, jinak nic. Ale nevím, jestli to náhodou nebylo od práce,“ usmívá se. I její dcera Vivian byla statečná. „Očkování bylo v pohodě. Nebolelo to.“

O děti je dobře postaráno

Pro všechny případy nežádoucích účinků vakcinace u dětí je na místě připraveno zázemí zdejší Pediatrické kliniky. V případě komplikací přijme klinika malé pacienty a postará se o ně v celém spektru. Naštěstí to zatím nebylo třeba.

„Zatím jsme neměli případy, kdy bychom řešili závažné nežádoucí účinky po očkování proti covidu-19 u dítěte,“ sdělila tamní dětská lékařka Markéta Bloomfield.

Podle doktorky je důležité rozlišovat mezi nežádoucími účinky a žádoucími příznaky fungování vakcíny.

„Normální příznaky účinnosti vakcíny jsou například bolestivost v místě vpichu, může se tam vytvořit i malý otok, dítě může být po očkování unavené, mít mírně zvýšenou teplotu,“ popisuje. Může se objevit bolest hlavy či svalů. To však není důvod k návštěvě lékaře.

"Mezi normální příznaky po očkování naopak nepatří závažnější situace jako například vysoké horečky, které nejdou srazit anebo trvají déle než 24 hodin, jakákoliv porucha vědomí, křeče, porucha hybnosti končetiny apod.,“ vysvětluje lékařka.

Kolik lidí se chce naočkovat?

Podle vrchní sestry Heleny Kaliánové, pracující na infekčním oddělení zdejší nemocnice, je zájem o očkování veliký a stále roste. Očkuje se čím dál více zájemců – denně až 1200 lidí.

„Začínali jsme okolo šesti až sedmi stovek, tohle už je strop,” informuje. Největší zájem o vakcínu proti covidu-19 projevila věková skupina 40 až 65 let.

Nově se očkuje i kategorie 12 až 15 let i tzv. samoplátci. Předtím se očkovalo mezi 16tým a 80tým rokem. Očkovací centrum nemocnice má kapacitu 40 dětí za dopoledne. To znamená zhruba 350 dětí za týden.

„Určitě všem doporučuji nechat se očkovat, aby se co nejvíce proočkovala populace a my se konečně zbavili této zákeřné nemoci,“ radí všem vrchní sestra Kaliánová.

VÍCE v článku

VÍCE o očkování na webu FTN

Zdroj: blesk.cz
Termín vydani: 12. 7. 2021
Autor: trap

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.