Napsali o nás: S přestávkou slouží pacientům téměř 90 let. Nemocniční kapli v „Thomayerce“ zdobí oltář z válečných zákopů (Blesk.cz)

12.07.2019

Rozhovor s Řehořem J. Žáčkem, kaplanem z TN a koordinátorkou – kaplankou Doubravkou Vokáčovou

Téměř 90 let slouží pacientům, jejich blízkým či zaměstnancům Thomayerovy nemocnice. Řeč je o nemocniční kapli a o její historii a současnosti  hovořil její kaplan Řehoř Jiří Žáček v rozhovoru pro Blesk.cz. Kaple vznikla počátkem 30. let minulého století a jejím architektem byl Bohumír Kozák, který se při stavbě inspiroval vršovickým kostelem sv. Václava od Josefa Gočára, který stojí na Čechově náměstí v Praze.

Kromě kaplana působí v TN také kaplanka Doubravka Vokáčová, která je zároveň koordinátorkou duchovní péče v nemocnici. Ta v rozhovoru mluvila o aktivitách a činnostech, které pro pacienty a nejen je pravidelně pořádá a nabízí během roku. Kromě duchovní péče je to například pořádání bohoslužeb, koncertů, četby příběhů k zamyšlení a mnoho dalšího.

Ve čtvrtek 11. 7. se kaple sv. Václava stala také místem, kde byla podepsána vůbec první Dohoda o duchovní péči ve zdravotnictví v ČR. Tento důležitý dokument přijeli do kaple podepsat ministr zdravotnictví Adam Vojtěch společně s kardinálem Dominikem Dukou a dalšími hosty za přítomnosti ředitele TN Zdeňka Beneše. Cílem dohody je stanovit podmínky pro vzájemnou spolupráci mezi Ministerstvem zdravotnictví a církvemi při poskytování duchovní péče ve zdravotnických zařízeních. Více o Dohodě v TZ MZ ČR.

Více o duchovní péči se rovněž dozvíte na webu TN.

Více se dozvíte v článku na webu Blesk.cz.

Vaše TN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.