Napsali o nás: Rozhovor s ředitelem FTN Zdeňkem Benešem o léku – ivermektin (blesk.cz)

12.03.2021

Rozhovor s doc. MUDr. Zdeňkem Benešem, CSc., ředitelem Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) o možnosti využití léku ivermektin pro případnou léčbu nemoci covid-19, a to u pacientů v akutní fázi. V krčské nemocnici tento týden dostali dodávky léku pro stovku pacientů. Lék ještě nikomu lékaři ve FTN nepodali a k jeho užití bude v každém případě potřeba informovaný souhlas pacientů nebo jejich rodinných příslušníků.

„Lék ivermektin jsme se rozhodli zařadit do naší léčebné péče o covid pozitivní pacienty v jejich akutní fázi. Při jeho použití se však budeme výhradně řídit pokyny, které stanovil SÚKL,“ uvedl pro Blesk ředitel nemocnice Zdeněk Beneš. Přípravek někteří lékaři kritizují proto, že není dostatečně prokázáno, že ho lze používat k léčbě koronaviru. S tím souhlasí i ředitel FTN Beneš. „Na druhou stranu může mít tento lék určitý léčebný potenciál, a to zejména u pacientů v akutní fázi onemocnění. Uvidíme, jaké budeme mít s tímto lékem zkušenosti a jaký bude jeho výsledný efekt,“ doplnil.

Kontroverzní ivermektin: Podávat pacientům ho chtějí lékaři v Thomayerově nemocnici v Praze

Rozporuplné reakce lidí i lékařů vzbuzuje lék ivermektin, o kterém se uvažuje jako o možném léku na covid-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) sám řekl, že by si jej nevzal. Některé nemocnice ho ale zkouší používat, počátkem týdne ho začali podávat pacientům v brněnské Fakultní nemocnici U svaté Anny, v Praze ho zatím chce vyzkoušet FTN.

Čím se ještě léčí?

K léčbě covidu se tu nově používá přípravek bamlanivimab. Ten by měl potlačit lehké či středně těžké projevy nemoci. O podání musí vždy rozhodnout po pečlivém zvážení lékař. Dostávají ho typicky pacienti s dalšími závažnými onemocněními, například po transplantaci orgánů nebo s poruchou imunitního systému. „Aktuálně jsme tento lék v naší nemocnici aplikovali již ve více než devatenácti případech a zatím nikdo z pacientů nepotřeboval už další zdravotní péči v rámci hospitalizace,“ doplnil ředitel nemocnice.

Kromě toho lékaři ve FTN používají také tzv. antivirotika, která mají potlačit samotný virus, jako je remdesivir či favipiravir. K léčbě se také používá plazma lidí, kteří covid už prodělali. Většina hospitalizovaných pacientů potřebuje podávání kyslíku, u těžších případů se přistupuje k vysokoprůtokové kyslíkové terapii, v nejtěžších případech pak pacienti vyžadují plicní ventilátory nebo ECMO. „Nedílnou součástí léčby je prevence žilní trombózy a plicní embolie, pokud se na zhoršení stavu pacienta podílí i bakteriální infekce, tak podáváme antibiotika,“ dodal k léčbě covidových pacientů ředitel FTN Zdeněk Beneš.

VÍCE v článku

VÍCE o bamlanivimabu na webu FTN

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 11. 3. 2021
Autor: jza

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.