Napsali o nás: Rozhovor s prof. Zachovalem - Stoupá počet mužů s rakovinou prostaty: Od ledna bude životy zachraňovat organizovaný screening (Blesk.cz)

03.10.2023

Diagnózu rakoviny prostaty si u nás každoročně vyslechne 8 tisíc mužů. Jejich počet navíc rok od roku mírně stoupá. U nemalé části z nich se pak vyskytuje agresivní forma nádoru. 1500 mužů na rakovinu prostaty umírá. Jak řekl Blesk Zprávám prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., od ledna 2024 se v Česku rozběhne organizovaný systematický screening, který umožní nádory objevit v raných stadiích. Jakým způsobem bude probíhat a kdo by neměl váhat s prevencí, tak na tyto a další otázky odpovídal prof. Zachoval v rozhovoru pro blesk.cz.

Podle prof. MUDr. Romana Zachovala počty mužů, kteří onemocní agresivním nádorem, stoupají. Má to tři důvody. Jedním z nich je ten, že Česko má k dispozici stále kvalitnější diagnostiku.

„Existuje nádorový marker, který se jmenuje PSA – prostatický specifický antigen. Tím se v současné době diagnostikuje asi 80 – 90 % případů rakoviny prostaty. 10 - 20 % nádorů se diagnostikuje vyšetřením konečníku. K diagnostice dále dnes patří vyšetření určitých frakcí PSA a dále zobrazovací vyšetření, zejména magnetická rezonance. Druhý důvodem je, že stárne populace a výskyt nádorů stoupá s věkem. Třetím důvodem je to, že počet pacientů s rakovinou obecně roste, zřejmě kvůli způsobu života, stravování a také prostředí, ve kterém žijeme,“ vysvětluje nárůst tohoto typu nádoru přednosta Urologické kliniky 3. LF UK z FTN prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D.

Co má vliv na vznik nádoru?
Vliv na vznik nádoru má kromě jiného i stravování, aktivní způsob života a kouření. „Ani u jedné z těchto věcí ale není prokázáno, že by to mohlo zamezit vzniku rakoviny prostaty, tedy pokud člověk přestane kouřit nebo začne jíst jen zeleninu, tak nemá záruku, že rakovinu nedostane. Jsou to sice faktory, které přispívají k nižšímu výskytu nádoru, ale riziko to neodstraní úplně,“ dodává Zachoval s tím, že nádory prostaty se obvykle týkají mužů po padesátce, zprvu se nijak neprojevují, jsou tzv. asymptomatické. Odborníci v Česku usilovali o plošný screening, jehož realizaci zbrzdila covidová pandemie. Nyní bude od 1. ledna 2024 fungovat i u nás.

„Šedý screening“ stojí stát velké peníze
Dodnes u nás sice prevence rakoviny prostaty fungovala, ale jak řekl Blesk Zprávám lékař, jednalo se o tzv. šedý screening. „V podstatě muži chodili na prevenci neorganizovaně, klidně každý rok, což rozhodně není třeba. My už dva roky máme od Evropské urologické společnosti metodiku, jak plošný screening organizovat, a nyní se nám podařilo během roku a půl připravit jeho realizaci v České republice, “ uvedl prof. MUDr. Zachoval.

A jak bude screening probíhat?
Muži nad 50 let budou vyzváni, aby absolvovali odběr PSA u svého praktického lékaře nebo urologa. Budou moci o odběr PSA požádat svého praktika. Pokud bude výsledek příznivý, tedy PSA pod hodnotu jedna, může muž znovu přijít na kontrolu až za 4 roky. Pokud by mělo hodnotu PSA jedna až tři, bude muž pozván na kontrolu za 2 roky. A pokud bude PSA vyšší než 3, tak bude odeslán k urologovi a ten podle dalších vyšetření rozhodne, zda si pozve pacienta za rok, nebo jej pošle na magnetickou rezonanci.

VÍCE

VÍCE o URL klinice ve FTN

Zdroj: Blesk.cz
Datum vydání: 30.9.2023
Autor: ula

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.