Napsali o nás: Rozhovor s prof. Vašákovou – Zdravé plíce (ČRo, Káva o čtvrté)

03.05.2023

Zdravé plíce, to bylo téma rozhovoru s přednostkou Plicní kliniky 1. LF UK prof. MUDr. Martinou Koziar Vašákovou, Ph.D. z FTN. Jak se poznají zdravé plíce, jak je chránit a opečovávat anebo jak je důležitý zdravý životní styl a dostatek pohybu pro naše plíce či proč je dobré jíst jablka nebo listovou zeleninu a naopak vyhýbat se kouření cigaret a omezit konzumaci uzeniny, tak na tyto a další otázky odpovídala paní profesorka v pořadu Káva o čtvrté na ČRo.

Diskuse byla mj. i o tzv. oxidativním stresu a jeho vlivu na zdravá plíce. Tématem diskuse byla samozřejmě i rakovina plic a další plicní nemoci. Ročně onemocnění rakovinou plic 6500 lidí a bohužel tato nemoc má své smutné prvenství co se týče nejvyšší úmrtnosti. V pořadu zaznělo i několik rad a informací ohledně možnostech léčby a tolik důležité prevence. Řeč byla i o Programu časného záchytu karcinomu plic, který funguje od loňského roku, a do kterého se zapojilo již téměř 4000 lidí (cca 2% z nich mělo bohužel pozitivní výsledek).

VÍCE v rozhovoru

Program časného záchytu karcinomu plic

VÍCE o Plicní klinice

Zdroj: ČRo
Datum vydání: 24. 4. 2023
Autor: Patricie Strouhalová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.