Napsali o nás: Rozhovor s prof. Martinou Vašákovou k lékům na covid-19 a jejich významu (Český rozhlas Plus)

16.03.2021

Zatímco vakcíny proti nemoci covid-19 již existují, preparátů, kterými by lékaři mohli nemoc léčit, není mnoho. „Je jich méně než deset a nesplňují kritéria testování, která jsou normální v době míru,“ říká přednostka pneumologické kliniky pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D. „Nechci říct, že ty léky jsou špatné, to vůbec ne. Ale ne vždy je vhodné je podat, je to vždy indikováno pro konkrétního pacienta a jen v určitém časovém úseku od začátku onemocnění.“

Normální české bříško je u covidu významným rizikem. Každý už přece mohl zhubnout, říká pneumoložka Vašáková

Vašáková se pozastavuje nad tím, že u léku ivermektin neexistuje žádný důkaz o jeho efektivitě, a přesto si ho lidé žádají. „Validní studie jsou dvě a ani jedna neprokázala efekt tohoto léku. Náznak zlepšení byl v určitých studiích na hospitalizovaných pacientech a ojedinělých klinických pozorováních, ale je to problematický lék,“ upozorňuje předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom pro Česko získal tisíce balení iverkmektinu, ty ale nyní podle Vašákové mohou být využity jen v rámci klinických zkoušek: „Chápu, že se to jevilo jako vhodné v situaci, kdy všichni iracionálně šíleli po ivermektinu jako po léku, který vše spasí. Teď se tomu snažíme dát racionální rámec.“ Nyní je proto třeba vyzkoušet, zda má ivermektin efekt. „Pravděpodobně to mohou být lidé s lehkým covidem v ambulancích praktického lékaře, případně klinické zkoušení u těžších pacientů. Ale na to, abychom to dali do doporučených postupů, tak na to určitě ten lék nemá,“ podotýká.

Čím dříve, tím lépe

Prokázanou účinnost mají naopak léky bamlanivimab a etesevimab, což jsou monoklonální protilátky, které vyvazují koronavirus a brání jeho vstupu do buňky: „Jsou to výborné léky v tom, že když se podají včas rizikovému pacientovi, tak předejdou těžkému průběhu a hospitalizaci.“ Už loni se také objevily dva antivirotické léky, a to remdesivir a favipiravir, s nímž mají ve Fakultní Thomayerově nemocnici výborné klinické zkušenosti. „Oba léky ale musí být podány včas, třeba když nemocný přichází s rozvinutým zápalem plic, optimálně do sedmi dnů od začátku příznaků,“ popisuje Vašáková.

Pneumoložka vysvětluje, že u nemoci covid-19 nejde ani tak o poškození plic koronavirem, ale problém je ve špatné imunitní reakci organismu, k níž dochází asi u pěti procent nakažených. „Vidíme imunopatologický stav, tedy neadekvátní odpověď hostitele vůči té infekci. Proto fungují kortikoidy, které tlumí imunitní reaktivitu vůči viru,“ uvádí Vašáková s tím, že prokázený pozitivní efekt má například kortikosteroid dexametazon.

VÍCE v článku

VÍCE o bamlanivimabu na webu FTN

Zdroj: Český rozhlas Plus
Datum vysílání: 15. 3. 2021
Autor: Jan Bumba, Michael Erhart

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.