Napsali o nás: Rozhovor s primářem Turkem - Nemocnice potřebují plazmu na léčbu koronaviru (TV Praha)

27.10.2020

Dárců krevní plazmy s protilátkami proti koronaviru, kterou nemocnice využívají k léčbě covidem-19 nakažených osob v těžkém stavu, je málo. Navíc v posledních týdnech spotřeba covidové krevní plazmy prudce roste. Pražské nemocnice proto apelují na ty, kteří se vyléčili z covidu-19, aby přišli krevní plazmu darovat.  Zájemce může darovat plazmu až 14 dní po uzdravení. V této době už má totiž dostatek protilátek. Odběr plazmy zabere jedinci standardně kolem 30 až 40 minut. Důležité je, aby byl odpočatý, dostatečně najezený a napitý. O podmínkách darování covidové krevní plazmy a jak je důležitá v této složité době poskytl rozhovor MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení z TN pro TV Praha.

Pražské nemocnice mají nedostatek krevní plazmy s protilátkami na koronavirus. Proto hledají potencionální dárce, kteří byli nakaženi nemocí covid-19, a jsou v této chvíli už zdraví."Zatím se nám podařilo uspokojit všechny požadavky, které lékaři vyslovili, ale je to s minimálními rezervami. Tak, jak pacientů, potencionálních příjemců plazmy přibývá, tak bude samozřejmě i větší potřeba dárců," uvedl Petr Turek, primář Transfúzního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze.

Vzhledem k tomu, že počet nakažených nemocí covid-19 prudce vrostl a dál bude růst, je nutné zvýšit i počet odběrů rekonvalescentní plazmy. Například v Thomayerově nemocnici proto zavedli rezervační systém. Ten zamezuje setkávání velkého počtu lidí na transfúzní stanici. "Chceme aby se u nás dárci zaregistrovali prostě proto, aby se zde nehromadili a nedocházelo k nadměrným kontaktům mezi osobami," zdůraznil Petr Turek, primář Transfúzního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze.

VÍCE v rozhovoru na TV Praha

VÍCE o darování covidové krevní plazmy na webu TN

Zdroj: TV Praha
Datum vydání: 26. 10. 2020
Autor: David Wilczek

Vaše TN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.