Napsali o nás: Rozhovor s prim. MUDr. Turkem - Medicína se bez dárců krve neobejde. Když člověk může pomoci, tak by měl (Pražský patriot)

18.08.2021

Hlavně na začátku léta si nemocnice stěžovaly na akutní nedostatek dárců krve. Jak to vypadá nyní? Na dotazy serveru Pražský patriot odpovídal primář Transfuzního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) MUDr. Petr Turek, CSc.

Jak to v nemocnicích vypadá s dostupností krve od dárců?
Situace na počátku července byla opravdu špatná a řada nemocnic musela dokonce odkládat plánované výkony. Teď už je to lepší, my jsme na zhruba osmdesáti procentech obvyklých zásob.

Je období dovolených, řada lidí vyráží do zahraničí. Je aktuálně pro dárce omezení po návratu z některých zemí?
Omezení závisejí na zemi pobytu. Kvůli koronaviru jsou vyřazováni dárci vracející se ze zemí se zvýšeným rizikem, tedy oranžové a horší podle „semaforu“ Ministerstva zdravotnictví. Kvůli západonilské horečce jsou v létě na měsíc vyřazováni dárci, kteří navštívili středomořskou oblast (aktuálně Řecko a Itálie). Na šest měsíců jsou vyřazeni lidé, kteří navštívili některou exotickou zemi s výskytem malárie. Situaci je třeba ale sledovat průběžně, většina transfuzních stanic zveřejňuje tyto informace například na svých webových stránkách.

Jsou potřeba dárci se všemi krevními skupinami, nebo jsou někteří preferováni?
Zastoupení krevních skupin mezi dárci a příjemci si plus minus odpovídá, ale řada transfuzních stanic zveřejňuje informace o potřebách jednotlivých krevní skupin, jedná se o takzvaný krevní barometr. My potřebujeme téměř trvale všechny krevní skupiny, a tak podobné informace nezveřejňujeme.

Jak dlouho po očkování proti covidu-19 mohou lidé darovat krev a jak je to u jiných typů očkování?
U očkování proti onemocnění covid-19 je to podobné jako s ostatním vakcínami. Po očkování „mrtvou“ vakcínou nějaké dlouhé vyčkávání není třeba, u vakcíny proti covid-19 firmy Pfizer se doporučuje zhruba týden. Při použití „živých vakcín“ (například oslabený nebo modifikovaný virus, například u covid-19 vakcíny firem Astra Zeneca nebo Johnson) se předepisuje pauza aspoň čtyři týdny.

Můžete popsat rozdíl mezi darováním „plné" krve a krevní plazmy?
Při odběru „plné krve“ ztrácí dárce i červené krvinky, které se obnovují nejpomaleji, proto musí být odstupy mezi odběry dostatečně dlouhé. Na druhé straně odběr jako takový je krátký a technicky velmi jednoduchý. Odběr plazmy nebo jiných složek krve je technicky složitější, delší a pro dárce náročnější. Na druhou stranu ale dárce ztrácí „jen“ plazmatické bílkoviny, které se nahrazují v řádu několika dnů.

Více o darování krve najdete ZDE

Více v rozhovoru

Zdroj: Pražský patriot
Datum vydání: 16. 8. 2021
Autor: Jan Puci

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.