Napsali o nás: Rozhovor s prim. MUDr. Turkem - Dárců krve je letos méně (TV Praha)

18.08.2021

O významu a nedostatku krve, podmínkách jejího darování a o aktuální situaci hovořil MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení z Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) v rozhovoru pro TV Praha. Transfuzní stanice, napříč Českem, se letos potýkají s nedostatkem dárců. Větším, než v letech předchozích. Jedním z důvodů je třeba i to, že po očkování proti koronaviru nemůžete nějaký čas darovat krev, stejně jako po dovolené v zahraničí. Životodárná tekutina, která je v našem těle nenahraditelná. To je krev. Transfuzní stanice po celém Česku, se ale letos potýkají s nedostatkem dárců krve.

"Ta situace v letošním roce byla, zejména na začátku července, trošku horší než jsme byli zvyklí. Teď se situace trošku zlepšila, takže my už jsme, řekněme, na nějakých osmdesáti procentech zásob. Nebo toho, co bychom chtěli mít," konstatoval Petr Turek.

I tak, ale někde museli omezovat plánované operační výkony. Situace je komplikovaná i kvůli očkování nebo cestování do zahraničí.

"Bezprostředně po očkování by dárce dávat krev neměl, a ta doba vyloučení závisí na typu vakcíny. U té vakcíny od Pfizera se doporučuje pauza alespoň sedm dnů. U vakcíny Johnson & Johnson nebo AstraZeneca je ta pauza až měsíc. A podobně jsou pauzy třeba po návštěvě zahraničí," upozornil Petr Turek.

Zhruba jeden měsíc by také neměli darovat krev ti, kteří měli přisáté klíště. Kdyby jste se rozhodli, že půjdete na svoje první darování krve, měli by jste si přečíst základní informace, které najdete na webových stránkách každé transfuzní stanice. A pokud jste vhodnými dárci, můžete vyrazit.

"Měl by přijít s osobními doklady a měl by přijít připraven morálně a trošku i fyzicky na ten odběr. To znamená, že by neměl přijít hladový, měl by přijít po nějaké lehčí snídani, měl by trošku omezit nějaké fyzické aktivity večer předtím. Před odběrem se odebere malý vzorek krve, ze kterého se vyšetří, zda ten dárce má dostatečné množství červených krvinek, aby ho ten odběr přímo neohrozil. A pak vyplní dárce dotazník a spolu s nějakým zdravotnickým pracovníkem ten dotazník proberou, zda tam není nějaký důvod, proč by dávat krev neměl," popsal Petr Turek.

Více o darování krve najdete ZDE

Více v rozhovoru

Zdroj: TV Praha
Datum vysílání: 13. 8. 2021
Autor: Lukáš Kubát

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.