Napsali o nás: Rozhovor s MUDr. Rakušanem - Choosing Wisely: Co se stane, když nebudeme dělat nic? (Medical Tribune)

02.02.2024

Lékaři se často obávají, zda nezapomněli udělat všechna potřebná vyšetření. Méně si však lámou hlavu s tím, zda nějaké vyšetření neudělali zbytečně. Přitom zbytečná vyšetření nejenže ekonomicky zatěžují celý zdravotní systém, ale mohou také významně poškodit pacienta. Tímto častým dilematem lékařů se zabývá už přes 10 let kampaň Choosing Wisely, k níž se přihlašují i české odborné společnosti. Tato mezinárodní kampaň byla velkým tématem i na 30. kongresu České internistické společnosti ČLS JEP. O jejích principech a o tom, proč je někdy moudřejší „nedělat nic“, jsme hovořili s jedním z propagátorů kampaně a internistou MUDr. Danem Rakušanem z Interní kliniky 3. LF UK z Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Česká internistická společnost se přihlašuje ke kampani Choosing Wisely. Vy jste jedním z propagátorů tohoto principu. Mohl byste tuto kampaň přiblížit? A jak se snažíte její základní principy aplikovat na české prostředí?

Kampaň Choosing Wisely není nová záležitost. Je to kampaň, která vznikla v roce 2012 ve Spojených státech, kdy Americká internistická společnost vyzvala své subspecializace k tomu, aby v rámci svých specializací vytvořily seznam pěti vyšetření, o kterých se domnívají, že jsou nadužívána a neposkytují pacientovi smysluplný prospěch. My se tuto kampaň pokoušíme nějakým praktickým způsobem uchopit i v České republice. Kampaň má velký praktický potenciál, který vidím například ve výborném konceptu Top Five Listu. Na úrovni své vlastní medicínské praxe, ambulantního zařízení, nemocničního oddělení či ideálně na úrovni odborné společnosti je možné naformulovat vlastní seznam pěti nadužívaných vyšetření, a tak se snažit ve svém oboru kultivovat diagnostickou i terapeutickou péči.

Takový Top Five List vzniká již například v angiologii. V jakých dalších oborech se připravuje?

Nám se podařilo oslovit pana docenta Malého, což je přední angiolog, který se zapojil do naší aktivity a formuloval Top Five List v angiologii. Další kolega formuloval Top Five List v urgentní medicíně, pan primář Cyrany zase Top Five List v gastroenterologii. Já se na svém oddělení ve Fakultní Thomayerově nemocnici snažím s pomocí grantu, který jsme na to dostali, vytvořit vlastní nemocniční Top Five List. Čili není to vázáno na jednotlivé subspecializace, ale spíše je to formulování pěti oblastí, u kterých jsme v nemocnici přesvědčeni, že tam ta praxe nemusí být ideální. V současné době tyto oblasti testujeme, sbíráme data a máme nějaké pracovní hypotézy. Výsledkem by měl být opět Top Five List. Tím neříkám, že v nemocnici děláme všechno špatně nebo že odborné společnosti dělají všechno špatně. Jde spíše o to nějakým způsobem zkultivovat tu současnou praxi. Z kuloárních zpráv vím, že se uvažuje i o dalších podobných Top Five Listech i v jiných oborech, jako je třeba endokrinologie a další.

Více v rozhovoru

Více o Interní klinice

Zdroj: Medical Tribune
Datum vydání: 10. 1. 2024
Autor: lon

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.