Napsali o nás: Rozhovor s Martinou Vašákovou o léčbě onemocnění Covid-19 pomocí plazmy (aktualne.cz)

27.04.2020

O nové experimentální léčebné metodě onemocnění Covid-19  formou plazmy od vyléčených pacientů z této koronavirové infekce poskytla rozhovor prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a TN pro atkualne.cz. V rozhovoru stručně popsala princip léčby a pro koho je v první fázi určena. Prvními pacienty jsou lidé, kteří jsou v těžkém akutním stádiu onemocnění. V TN byla plazma zatím podána třem pacientům a nyní se čeká na výsledky léčby.

Naděje v boji s koronavirovým zápalem plic: Těžce nemocní dostávají plazmu nakažených

"U těch, kteří prodělali virus, po 14 dnech odebereme krev a získáme plazmu. Tak bychom měli získat protilátky proti koronaviru," popisuje novou formu léčby Martina Vašáková, přednostka pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice. Takovou plazmu chtějí podávat těžce nemocným pacientům a podle Vašákové by mohla pomoci i tomu, aby infekce neprobíhala tak bouřlivě a tolik neponičila plíce nemocného.

VÍCE v rozhovoru v aktualne.cz.

VÍCE o zahájení nové léčby na webu TN.

Zdroj: aktualne.cz
Datum vysílání: 26. 47. 2020
Autor: Kristýna Pružinová,  Jakub Zuzánek 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.