Napsali o nás: Rozhovor s doc. Kohoutem - Pijete kávu před snídaní, nebo po ní? Lékař prozradil, co dělá s vaším tělem

17.02.2022

Káva obzvlášť po ránu dokáže člověka nabudit. Funguje ale také jako významný antioxidant s prokázaným pozitivním účinkem na lidské zdraví. Přednosta Interní kliniky 3. LF UK a FTN a současně spoluzakladatel Institutu kávy doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. pro TN.cz popsal, jak tento celosvětově oblíbený nápoj na lidské tělo působí, i co se stane, pokud budete pít kávu nalačno.

Ještě před nedávnem lidé žili v přesvědčení, že pravidelným pitím kávy si zadělávají na vážné zdravotní problémy. Jejími účinky se zabývala nejedna studie. Nakonec se lékařům a expertům na výživu podařilo prokázat, že káva je lidskému zdraví vlastně vysoce prospěšná a přiměřená konzumace několika šálků kávy denně představuje prevenci proti celé řadě nemocí. Káva patří mezi významné zdroje antioxidantů, které pomáhají tělu neutralizovat volné radikály.

"Poslední velká studie dokazuje, že pravidelné pití kávy v množství 4 - 6 šálků denně, tedy okolo 200 až 300 mg kofeinu za den, vede k prodloužení života, snížení mortality, oddálení nástupu Alzheimerovy choroby, menší frekvenci cukrovky 2. typu, kardiologických onemocnění a dokonce i některých nádorů," vysvětluje TN.cz docent Pavel Kohout, mimo jiné uznávaný gastroenterolog.

Tento gastroenterolog se účinkům kávy na lidské zdraví věnuje již několik let. Spoluzaložil dokonce Institut kávy, který si klade za cíl mimo jiné i vyvracet mýty, které o celosvětově oblíbeném nápoji kolují. Jeden z posledních zmiňuje, že pití kávy před snídaní může významně narušovat hladinu glukózy v krvi, a tím odstartovat řadu zdravotních komplikací.

​"Pokud někdo má zánět v žaludku nebo má žaludeční vřed, který je nedoléčený, tak se to může zhoršit," uznává Kohout. "U člověka, který tyto obtíže nemá, tam ale žádný problém není a káva naopak povzbudí chuť k jídlu," dodává.

VÍCE v článku

VÍCE o klinice

Zdroj: TN.cz
Datum vydání: 13. 2. 2022
Autor: Lucie Krošová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.