Napsali o nás: Reportáž - Vzorky mozkových tkání mohou pomoci s výrobou léků na neurodegenerativní onemocnění (Novinky.cz)

04.11.2022

Před více než rokem vznikla v pražské Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) tzv. Mozková banka neboli BrainBank, kde jsou uchovávány vzorky mozkové tkáně pacientů zemřelých na různé neurologické nemoci – nejen nejčastější neurodegenerativní onemocnění jako například Alzheimerova nebo Parkinsonova nemoc, ale také vzácné diagnózy. V rámci úzké spolupráce mezi Neurologickou klinikou a Ústavem patologie a molekulární medicíny 3. LF UK z FTN tak vzniklo unikátní pracoviště, které umožňuje zlepšování diagnózy neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova, Parkinsonova či Huntingtonova nemoc a jiné - pozn. red.) a demence. Podívejte se, jak to v takové bance vypadá.

Cílem je lepší pochopení procesu onemocnění a vyvíjení nových léků do budoucna. „Už máme desítky vzorků. Před několika lety ve Velké Británii zemřel Terry Jones z Monty Python, který věnoval svůj mozek Mozkové bance v Londýně, a to vedlo k velkému zájmu veřejnosti, což dále vedlo k podpoře výzkumu mozku,“ řekl Novinkám přednosta Neurologické kliniky docent Robert Rusina. Doplnil, že zemřelí jedinci, jejichž mozek bance věnovala rodina či ještě sám pacient, byli většinou právě pacienti s nějakou neurodegenerativní poruchou nebo demencí.


Stanovení správné diagnózy

Postup je takový, že než se vzorky mozku uloží, je potřeba znát, jaké patologické změny v mozku byly. První krok je tedy potvrzení diagnózy. Když pacient s Alzheimerovou či Parkinsonovou nemocí zemře, je provedena pitva s odběrem mozkové tkáně, která umožní potvrdit diagnózu.

„V řadě případů se diagnóza potvrdí, ale v některých případech se ukáže, že v mozku jsou i jiné změny než ty, o kterých jsme věděli. To je velmi užitečná zpětná vazba, abychom se my klinici učili lépe diagnostikovat a léčit naše pacienty,“ vysvětluje Rusina.


VÍCE v článku

VÍCE o Mozkové bance

Zdroj: Novinky.cz
Datum vydání: 4.11.2022
Autor: Kristýna Léblová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.