Napsali o nás: Reportáž - V pražské nemocnici vzniklo unikátní pracoviště pro budoucí zdravotní sestry (Novinky.cz)

05.12.2022

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze bylo otevřeno detašované pracoviště praktické výuky budoucích praktických a diplomovaných všeobecných sester z Církevní SZŠ Jana Pavla II. Jde o první pracoviště tohoto druhu v ČR v rámci fakultních nemocnic. Celkově jde o více než 60 studentek a studentů v oborech praktická sestra, všeobecná sestra a VOŠ.

„Na tomto detašovaném pracovišti probíhá výuka předmětu ošetřovatelství – cvičení. Toto prostředí by mělo imitovat to nemocniční a učí se tady péči o pacienta a všechny ošetřovatelské postupy, které budou potřebovat při výkonu svého povolání,“ sdělila Novinkám ředitelka Církevní SZŠ Jana Pavla II. Marie Šiková.

Výuka v praxi probíhá již od prvního ročníku a ve třetím roce studia se studenti posouvají od figurín k reálným pacientům.

„Máme tady moderní polohovatelná lůžka s elektrickým ovládáním, potom jsou to různé figuríny pro ošetřovatelskou péči, jsou to jednotlivé modely a trenažery, kde si studenti vysvětlí třeba aplikace klysmatu nebo asistenci u cévkování,“ popsala Šiková.

Praktická výuka předmětů je zaměřena na ošetřovatelství a cvičení v prvním a druhém ročníku a ošetřování nemocných ve třetím a čtvrtém ročníku SZŠ. V oboru diplomovaná všeobecná sestra – VOŠZ SŘMR se jedná o výuku předmětů ošetřovatelské postupy v 1. ročníku a patologie ve 2. ročníku. Na samotné praktické výuce se podílí kromě vyučujících z Církevní SZŠ také vybraní zdravotníci z FTN v určených oborech (např. interna, chirurgie, URL, pediatrie atp.), kteří budou předávat své zkušenosti a praktické dovednosti budoucím zdravotním sestřičkám.

VÍCE v článku

VÍCE o škole

Zdroj: Novinky.cz
Datum vydání: 3.12.2022
Autor: Marek Tereba

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.