Napsali o nás: Reportáž – S nárůstem těžších případů COVID-19 se zvyšuje i poptávka po dárcích krevní plazmy (CNN Prima News)

12.10.2020

S nárůstem počtu těžších případů pacientů s onemocněním covid-19 se zvyšuje i poptávka po krevní plazmě od vyléčených lidí, kteří tuto virovou infekci již mají za sebou. Právě tito lidé jsou pro darování krevní plazmy velice důležití, protože se v jejich krvi vytvořily protilátky, které mohou pomoci v léčbě ostatním nemocným. Čím těžší průběh onemocnění lidé prodělali, tím se u nich zpravidla vytvořilo větší množství protilátek.

VÍCE o darování krevní plazmy najdete na webu TN.

O nedostatku krevní plazmy od vyléčených pacientů hovořil v reportáži CNN Prima News MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení v TN. V současné době má TN covidovou krevní plazmu pro pár jednotek pacientů a je jí veliký nedostatek.

„My v současné době máme v mrazících boxech několik málo desítek jednotek krevní plazmy, ale potřebovali bychom jich mít stovky a v celé ČR možná tisíce,“ řekl primář Turek z TN.

Darovat krevní plazmu je přitom jednoduché a bezbolestné. Je možné ji darovat už dva týdny po uzdravení a pro příjemce krevní plazmy je takové darování bezpečné, protože koronavir se krví či transfuzí nepřenáší!

VÍCE v reportáži na CNN Prima News.

Zdroj: CNN Prima News
Datum vysílání: 10. 10. 2020
Autor: Simona Dočkalová 

Vaše TN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.