Napsali o nás: Reportáž – Rozhovor s ředitelem FTN Zdeňkem Benešem o bamlanivimabu a léčbě nemoci covid-19 (ct24.cz)

22.03.2021

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) je centrálním výdejovým místem pro lék – bamlanivimab pro ostatní zdravotnická zařízení v ČR. Lék je určen pro rizikové skupiny pacientů, kteří mají spíše lehký či středně lehký průběh nemoci covid-19. Dosud tento lék byl distribuován do více než 60 nemocnic a ve FTN byl úspěšně aplikován již ve 43 případech. Aktuálně o léku hovořil ředitel FTN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc. v reportáži ČT. O samotné léčbě pomocí bamlanivimabu, zkušenostech a indikací poskytla rozhovor prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky, 1. LF UK ve FTN. Nejvíce léku bylo distribuováno do nemocnice IKEM a dále do Pardubického, Královéhradeckého či Karlovarského kraje, a to přes 560 dávek (stav k 20.3.).

S covidem už pomáhá bamlanivimab, příští týden dorazí lék od Regeneronu

Ulevit přetíženým nemocnicím by mohly nové léky. Příští čtvrtek má dorazit látka od firmy Regeneron. Už tři týdny mohou čeští lékaři pacientům s covidem podávat bamlanivimab, který brání vážnému průběhu nemoci. Zatím ho v nemocnicích dostalo několik desítek pacientů. Většina dávek je stále ve skladech. Pětadvacátého února dostala ve Fakultní Thomayerově nemocnici první protilátkový koktejl v infuzi onkologická pacientka s covidem. Od té doby ho nemocnice podala dalším víc než čtyřiceti lidem. Ani jeden dosud nepotřeboval kvůli covidu nemocniční péči. Právě tomu má přípravek zabránit.

Z dodávky tří tisíc kusů se z nemocnice lék posílá dál. „Většinou ty nemocnice, které mají zájem a mají pacienty, tak nás osloví a my je okamžitě zásobujeme,“ přibližuje ředitel Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze Zdeněk Beneš. Zatím nejvíc dodávek šlo do Hradce Králové, karlovarské nemocnice nebo do pražského IKEMu.

Thomayerova nemocnice dosud vydala 560 dávek léků do téměř šedesáti různých nemocnic v Česku. Dalších zhruba 2400 má na skladě. Teď se řeší, jak je co nejlépe dostat k vhodným pacientům. „My je rekrutujeme z těch, kteří jsou naši ambulantní pacienti. Celý problém je, že ten hlavní nápor pacientů by měl jít z terénu, od praktických lékařů,“ vysvětluje přednostka Pneumologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková.

VÍCE v reportáži

VÍCE o bamlanivimabu na webu FTN

Zdroj: ct24.cz
Datum vysílání: 20. 3. 2021
Autor: ct24.cz

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.