Napsali o nás: Reportáž – České děti sužují psychické problémy, přibývá i sebevražd mladistvých (TV NOVA)

17.02.2022

Zrušené koníčky, návrat do školy nebo problémy v rodině třeba kvůli ztrátě zaměstnání rodičů. To jsou jen některé důvody psychických problémů dětí a mladistvých, které přinesla pandemie. Dětští psychologové tak mají v poslední době plné ruce práce. A bohužel čím dál častěji končí tyhle případy i tragicky. Za poslední dva měsíce jen v Praze ukončilo svůj život osm mladých lidí.

"Není den, kdy bychom nepřijímali nějakého nezletilého pacienta po poměrně závažném sebevražedném pokusu," uvedla dětská lékařka MUDr. Lucie Gonsorčíková z pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice. Jde tedy o děti ve věku mezi 11 a 18 lety. Podle Českého statistického úřadu lidé do 19 let nejčastěji volí způsob smrti oběšením, skokem z okna nebo skokem pod vlak. Jeden z posledních případů se stal ve čtvrtek v pražské Libni, kde po srážce s vlakem zemřel 14letý chlapec. Psychické problémy prý mohou mít děti třeba z návratu do školy po dlouhé distanční výuce. Často je na vině prý i neomezený přístup k sociálním sítím, kde se rádi inspirují svými idoly.

​Psychologové hlásí dlouhodobě plno. Pomoci jim přitom mohou rodiče i škola. "Často vidím, že třeba to dítě v podstatě má všechno, má mobil, dobré zázemí, ale v podstatě nemá nic. Nemá tu pozornost od těch rodičů, ten čas, tu lásku a oni to prostě potřebují cítit," pokračovala Gonsorčíková.

VÍCE v reportáži

VÍCE o Pediatrické klinice ve FTN

Zdroj: TV NOVA
Datum vysílání: 13. 2. 2022
Autor: Jan Mareš

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.