Napsali o nás: Prof. Martina Vašáková v pořadu Rozstřel - Pneumoložka: Proti covidu pomůže aspirin, u rizikových lidí bamlanivimab (idnes.cz)

07.04.2021

Obezita patří mezi největší rizika pro závažný průběh onemocnění covid-19. V Rozstřelu to řekla pneumoložka prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky I. LF UK ve FTN.  V rozhovoru promluvila i o lécích, které pacientům pomáhají. U ambulantní léčby doporučuje aspirin, u vážných případů třeba baricitinib a v rámci prevence rizikových pacientů apeluje na praktické lékaře, aby aplikovali bamlanivimab. Česká republika patří v Evropské unii mezi země, které nejvíce bojují s obezitou. Podle odborných studií trpí v ČR nadváhou více než polovina populace. Postiženo je přes 20 procent dětské populace. Podle Martiny Vašákové tento zásadní problém vynesla na povrch právě koronavirová pandemie. Zejména v souvislosti s šířením tzv. britské mutace a s proočkovaností nejstarších občanů se do nemocnic ve vážném stavu dostávají stále mladší lidé. A jejich společným jmenovatelem je nadváha.

„V tuto chvíli k nám, do Thomayerovy nemocnice, přicházejí většinou lidé od 40 do 60 let,“ říká pneumoložka. „Starších pacientů je méně. Vesměs jsou to lidé kolem padesátky, někdy i o dost mladší, třeba mezi třicítkou a čtyřicítkou. Vesměs lze říci, že z těch mladších prakticky žádný z nich nemá normální tělesnou hmotnost.“ „Jsou to spíše lidé s nadváhou, obezitou. Čili obezita představuje zásadní riziko. A to i pro mladší a střední věkové skupiny,“ vysvětluje pneumoložka.

Tuk je branou do oslabeného organismu

A proč tomu tak je? Skrývá se ďábel v samotné obezitě?

Bohužel ano. Jsou už k tomu odborná stanoviska. Ve viscerálním tuku (tuk v břišní dutině, který obklopuje vnitřní orgány – pozn. redakce) se objevuje poměrně velké množství receptorů, čili vstupů do buňky, pro virus SARS-CoV2. To je první faktor, tedy obézní dostanou větší virovou nálož.

A druhá věc: tuková tkáň není prostě jenom nějaká vycpávka, něco, co působí pouze opticky a neúčastní se na hormonálních nebo imunitních pochodech organismu. Naopak. Je to, jako když škrtnete a podpálíte stoh. Pokud dostanete nějakou infekci, tuková tkáň může spustit zánětlivou odpověď organismu tím, že produkuje hormonálně a imunitně aktivní látky. Typickým pacientem je podle přednostky kliniky starší člověk nebo člověk obézní. Pokud u něj sledujeme navíc ještě tzv. komorbidity, tedy nemoci spojené s obezitou, je to mnohem horší. Ale stejně rizikoví jsou i normálně obézní pacienti bez dalších nemocí, u kterých je riziko vážného průběhu v mladším věku. 

Postavte Čechy na váhu

Podle Martiny Vašákové by proto bylo vhodné postavit česká národ na váhu a spustit kampaň proti nadváze.

Zcela jistě. Ta kampaň by měla znít: podívejte se, nestanete se tak snadnou obětí covidu, udělejte sami něco pro sebe. Pohyb je levný a zdravý a covid vás jen tak nedostane. Samozřejmě nechci, aby mě někdo chytal za slovo. Jsou výjimky, kdy onemocní mladí jedinci, kteří jsou štíhlí. Ale tam bude zřejmě imunologicky geneticky kódovaná nějaká odchylka imunitní odpovědi. Ale obezita je prostě jednoznačný faktor. Přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK hovořila v Rozstřelu i o následcích onemocnění covid-19. Někteří pacienti zahojí plicní tkáň nebo jinou poškozenou tkáň jako srdce, zažívací trakt, nervový systém docela dobře. Ale někteří mají dlouhodobé následky.

VÍCE v rozhovoru

VÍCE o bamlanivimabu

Zdroj: idnes.cz
Datum vysílání: 6. 4. 2021
Autor: Vladimír Vokál

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.