Napsali o nás: Pražské nemocnice mají dostatek dárců rekonvalescentní plazmy pro léčbu covidu-19 (lidovky.cz)

25.11.2020

Nemocnice v Praze, které odebírají krevní plazmu určenou k léčbě covidu-19, mají dostatek dárců. Na dotaz to v pondělí uvedli jejich mluvčí. Ještě před měsícem si pražské nemocnice stěžovaly na nedostatek zájemců o darování plazmy. Ta se odebírá od těch, kteří již covid-19 prodělali, a využívá se při léčbě pacientů s těžkým průběhem nemoci. Tzv. rekonvalescentní plazmu začala pro léčbu covidu-19 jako první využívat Thomayerova nemocnice v Krči. Podle jejího mluvčího Petra Sulka se v posledních týdnech zájem o dárcovství výrazně zvýšil, a to díky větší medializaci a zlepšení povědomí mezi pacienty.

„V současné době k nám denně přichází kolem 20 dárců covidové krevní plazmy, ale jen asi 40 procent z nich má dostatečně vysokou hladinu vytvořených protilátek, a to zhruba pokrývá naší stávající potřebu,“ uvedl Sulek. Dodal, že v Thomayerově nemocnici zatím dostalo covidovou krevní plazmu více než 150 nemocných a zařízení má zásobu pro léčbu asi 50 dalších pacientů. Kromě vlastních potřeb dodává nemocnice plazmu také do IKEMu.

Krevní plazma je jednou z možností léčby pacientů s covidem-19. Žádný lék zatím nebyl oficiálně schválený jako lék na covid-19, všechny jsou používané jako léčba experimentální. Darovat plazmu mohou vyléčení v Praze, Brně, Liberci, Ostravě, Olomouci, Opavě, Zlíně nebo Českých Budějovicích. Dárce by měl nemoc covid-19 prodělat s příznaky, ale v době darování už musí být v dobrém zdravotním stavu. Vhodní jsou muži a ženy, které nebyly těhotné.

VÍCE v článku lidovky.cz

VÍCE o podmínkách darování krve a krevní plazmy na webu TN

Zdroj: lidovky.cz
Datum vydání: 23. 11. 2020
Autor: ČTK

Vaše TN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.