Napsali o nás: Pacientům s chronickou bronchitidou může pomoci zničení buněk produkujících hlen (ČT24)

11.05.2023

Pacientům s chronickou bronchitidou mohou pomoci operace, při nichž lékaři elektrickým pulzem zničí část buněk produkujících hlen. Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze, kde takto začali léčit nemocné s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN), o tom v úterý informovala v tiskové zprávě. CHOPN může v Česku trpět podle odhadů odborníků asi 700 tisíc lidí, léčí se však jen asi čtvrt milionu pacientů.

Při aplikaci krátkých vysokofrekvenčních pulzů se podle lékařů poškodí a následně zhojí pohárkové buňky na sliznici dýchacích cest, které jsou kvůli nemoci zmnožené. „Zasažené buňky odumírají takzvanou programovanou smrtí čili apoptózou. Tato léčebná metoda je tedy velmi šetrná, a nedochází tak k poškození struktury tkáně ve stěně dýchacích cest,“ přiblížil mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Pacienti s CHOPN často trpí takzvanou chronickou bronchitidou, tedy vykašláváním hustého hlenu. „Přestože jsou jim nasazeny účinné léky a uplatňují se další postupy včetně dechové rehabilitace, nepovede se u některých pacientů jejich zdravotní stav zásadně zlepšit,“ zmínil mluvčí. Pokud mají takové příznaky nejméně dva roky po sobě alespoň tři měsíce, mohou u nich lékaři zvažovat operaci.

Do průdušek v jedné plíci se při ní zavádí při celkové anestezii speciální katétr, který slouží jako elektroda. Po měsíci se zákrok opakuje v druhé plíci. Poprvé metodu lékaři vyzkoušeli v roce 2019, poté ji ověřili v klinických studiích.

VÍCE v článku

VÍCE v TZ

Zdroj: ČT24
Termíny vydání: 9.5.2023
Autor: pez, ČTK

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.