Napsali o nás: Otevření první mozkové banky v České republice (tn.cz)

28.06.2021

Česká republika má svou první mozkovou banku, kterou slavnostně otevřela Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) společně s 3. lékařskou fakultou UK v Praze. Co to mozková banka je, zjišťovala reportérka Petra Staňová. Rozhovor poskytli doc. MUDr. Robert Rusina, Ph.D., přednosta Neurologické kliniky 3. LF UK ve FTN a také prof. MUDr. Radoslav Matěj, Ph.D., přednosta Ústavu patologie a molekulární medicíny 3. LF UK ve FTN. Více na webu – www.brainbank.cz.

Mozková  banka ve FTN je první svého druhu v ČR a jedná se o expertní pracoviště, které se bude zabývat vědou a výzkumem v oblasti neurologických a neurodegenerativních onemocnění (např. Alzheimerova či Parkinsonova nemoc aj.). Výzkum se bude provádět na mozkové tkáni po zemřelých pacientech, kteří trpěli nějakou neurologickou nemocí atd. Cílem výzkumu budou například nové léčebné metody či budoucí léky a také zlepší diagnóz.

Více v článku

Více na webu FTN

Zdroj: tn.cz
Termín vydání: 24. 6. 2021
Autor: Petra Staňová

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.