Napsali o nás: Nový lék pro rizikové pacienty: Bamlanivimab dostaly desítky lidí, jak funguje? (blesk.cz)

11.03.2021

Lékaři si pro pacienty vyžádali po pražské Fakultní Thomayerově nemocnici, jejíž lékárna dodávky spravuje, do středy více než polovinu z 500 dávek léku bamlanivimab na covid-19 dodaných do ČR na konci února. Další dodávka má podle mluvčího nemocnice Petra Sulka přijít tento nebo příští týden. Lék od firmy Eli Lilly obsahuje takzvané monoklonální protilátky, které znemožňují viru vstup do buněk, a podává se krátce po nakažení pacientům, kterým hrozí vyšší riziko úmrtí.

Do středy nemocnice poskytla 275 balení léku do 37 dalších zdravotnických zařízení. Přímo v krčské nemocnici ho vydali 33 balení. „Z toho ve více než 19 případech byl lék již aplikován pacientům a dobrým signálem je také to, že nikdo z těchto nemocných již dále nepotřeboval další zdravotní péči,“ uvedl Sulek.

Balení, které obsahovalo 500 ampulí, dostala nemocnice 25. února. Ministerstvo výjimkou povolilo lék podávat krátce po nakažení novým typem koronaviru u lidí, kteří mají například oslabenou imunitu kvůli nemoci nebo po transplantaci orgánů.

VÍCE v článku

VÍCE INFO o bamlanivimabu na webu FTN

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 11. 3. 2021
Autor: ČTK

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.