Napsali o nás: Mýty o rakovině prostaty. Postihuje jen staré a bez příznaků jsem zdráv (idnes.cz)

25.05.2021

O rakovině prostaty, prevenci, příznacích či o mýtech této nemoci poskytl rozhovor pro idnes.cz prof. MUDr. Zdeněk Zachoval, Ph.D., přednosta Urologické kliniky 3. LF UK ve FTN. Karcinom prostaty je u českých mužů už několik let nejrozšířenějším typem nádorového onemocnění. Lékaři každoročně diagnostikují až osm tisíc nových případů. Ve společnosti o tomto onemocnění koluje stále mnoho mýtů, které mohou muže odradit od prevence a léčby. Přečtěte si o těch nejčastějších. Výskyt rakoviny prostaty sice stoupá po 50. roce věku, ale případů „pod padesátkou“ bohužel také není málo a výjimkou nejsou ani třicátníci.

„Zvýšené riziko onemocnění má v podstatě každý muž po padesátém roce života a mužů ve věku 50 a více let je u nás kolem dvou milionů. Zájem o nepovinné preventivní prohlídky se však pohybuje jen v řádu desítek tisíc. To je ostatně důvod, proč zhruba 20 až 25 procent pacientů přichází pozdě, tedy s nádorem v pokročilém stadiu,“ varuje profesor Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti a přednosta Urologické kliniky FTN v Praze.

Pokud se nádor prostaty vyskytuje v rodině, doporučují urologové chodit na pravidelné prohlídky již od 40. roku věku – je zde totiž dvakrát vyšší pravděpodobnost onemocnění. Ale i kdyby ne, muži po padesátce by s návštěvou urologa rozhodně neměli váhat. Většina nádorů tohoto typu nemusí růst extrémně rychle, ale když už se ohlásí obtížemi, může být na kompletní odstranění pozdě.

Mýtus - Konec sexu a začátek inkontinence

Přestože v některých případech k poruchám erekce dochází, v současné době lékaři používají natolik šetrné metody léčby, že schopnost mít sex zůstává na vysoké úrovni. I v pokročilých stadiích nemoci se pacienti nemusí obávat velkých nežádoucích účinků léčby, terapie jim ponechá dobrou kvalitu života. Co se inkontinence týče, tady záleží na spolupráci samotných pacientů – po operaci je třeba pravidelně cvičit, například svaly pánevního dna.

VÍCE v článku

VÍCE o URL klinice

Zdroj: idnes.cz
Datum vydání: 25. 5. 2021
Autor: idnes.cz

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.