Napsali o nás: Dezinformace na mě neplatí. Očkování je nutností a hezké sestry milým bonusem, směje se senior (Eurozpravy.cz)

02.02.2021

Obával se přeplněných nemocničních chodeb a dlouhého čekání, které viděl v televizi anebo na snímcích z médií. Téměř pětaosmdesátiletý Rastislav byl však realitou mile překvapen, očkování proti covidu-19 proběhlo v pražské Fakultní Thomayerově nemocnici naprosto v klidu. „Vše bylo skvěle zorganizované. Zdravotní personál byl profesionální, empatický. Měl jsem zbytečný strach. Očkování je nutností a dezinformace na mě neplatí,“ říká senior, který se s webem EuroZprávy.cz podělil o zážitky s první dávkou vakcinace. 

Ani na chvíli po rozlehlém areálu pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice nebloudil. Rastislav, jehož celé jméno redakce zná, ale na jeho žádost nezveřejní, se vůbec nemusel ptát na cestu k očkovacímu centru určenému pro populaci starší osmdesáti let. „Hned za hlavní bránou byly viditelně umístěné šipky k pavilónu F 1. Směrovky se neustále opakovaly, a tak jsem místo krásně našel.“ Původně mu dělalo starosti, jak dlouho bude očkovací místo hledat. „Proto jsem do nemocnice vyrazil s dostatečnou časovou rezervou.“ 

Administrativa prověří aktuální zdravotní stav

Do centra tak dorazil mnohem dříve, než měl původní termín. „Počítal jsem, že si někde sednu a vyčkám na stanovený čas. Sotva jsem s manželkou vešel dovnitř, hned se mě ujaly sestřičky a řekly mně, že vůbec nevadí, že jsme přišel s předstihem. Jejich empatie mě zbavila určitého stresu. Navíc se jednalo o krásné dámy, tedy milý bonus,“ směje se tiše důchodce, aby jeho obdiv neslyšela manželka.

Poté došel k sestře, která měla na starosti administrativu. U úkonů mohl být přítomen i doprovod. „Musel jsem se prokázat rezervačním dokladem s názvem Reservatic. Vzápětí sestra vyplnila stručný dotazník o mém zdravotním stavu.“ Personál zajímalo, zda žadatel o vakcinaci prodělal covid-19, anebo je na něco alergický. „Na vše jsem odpověděl záporně, jen jsem zdůraznil, že beru léky na ředění krve.“ Na závěr administrativní procedury prověřující aktuální zdravotní stav obdržel legitimaci, do níž sestra zapsala datum absolvování první dávky očkování a zároveň dopsala termín druhé dávky.

Pak byl senior vyzván, aby vešel do očkovací místnosti. „Mám problémy s chůzi a užívám hole. Sestry mně hned nabídly, že mně pomohou. Byl jsem z jejich ochoty téměř dojatý, protože v jiných zařízeních mně dávají najevo, že zdržuji. Tady se mnou jednali lidsky, a to mě velice potěšilo. Dokonce mně nikdo neoslovoval, dědo, na což jsem alergický,“ tvrdí pražský rodák.

V očkovací místnosti určené pro dva zájemce byla lékařka, která na proces vakcinace látkou Pfizer/BioNTech dohlížela. Byla připravena zasáhnout, pokud by někdo měl potíže. „U mě proběhlo vše hladce. Jen jsem měl problémy s rukávem, který padal. Sestra jej ochotně ohrnula a upevnila.“ Naočkovaný muž pak musel strávit půl hodiny ve vymezeném prostoru, zda po vakcinaci nemá komplikace. „Během třiceti minut za mnou dvakrát přišla sestra a ptala se mě, zda je vše v pořádku a jestli něco nepotřebuji. Vždy jsem jen poděkoval. Byl jsem rád, že mám za sebou první dávku a jsem už tak částečně chráněn proti nebezpečnému onemocnění covid-19. Kdybych se jím v mém věku nakazil, nemusel by průběh být jednoduchý,“ uvědomuje si.

VÍCE v článku Eurozpravy.cz

Bližší INFO k očkování ve FTN

Zdroj: Eurozpravy.cz
Datum vydání: 30. 1. 2021
Autor: Petr Třešňák

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.