Napsali o nás: Článek Petra Kopsy o podpoře a urychlení léčby pohybového aparátu (Pražský deník extra)

13.12.2019

O léčbě špičkovými moderními přístroji a dalšími účinnými postupy jsme si povídali s MUDr. Petrem Kopsou, přednostou Kliniky revmatologie a rehabilitace 3. LF UK a TN. Klinika je moderní, dynamicky se rozvíjející pracoviště. Proto se stále snažíme sledovat moderní a účinné trendy v terapii pohybového aparátu a tyto poznatky aplikovat do praxe. Toto obnáší nejen proškolování našich odborných pracovníků v nových metodách, ale i vybavení moderními špičkovými technologiemi. Jsme rádi, že i díky tomu můžeme našim pacientům dopřát nadstandardní péči.

Mezi novinky na našem pracovišti patří terapie výkonovým indukčním systémem, manuální i přístrojové lymfodrenáže a za zmínku jistě stojí i laserová terapie.


Výkonový indukční systém

Výkonový indukční systém je technologie, která využívá elektromagnetického pole o vysoké intenzitě, díky které lze dosáhnout úlevy od bolesti, uvolnění kloubních blokád, podpořit proces hojení zlomenin, relaxovat svalovou tkáň či vyvolat svalovou kontrakci.

Klinické účinky byly prokázány ve studiích na pacientech a až 87% pacientů popisuje zlepšení stavu po 5-10ti aplikacích.

Výhody terapie výkonovým indukčním systémem

  • rychlé terapeutické výsledky (téměř okamžitá a významná úleva od bolesti)
  • bezkontaktní terapie
  • přesnost zacílení terapie

Laserterapie

Jedná se o bezbolestnou a bezpečnou metodu využívající schopnost laserového paprsku proniknout do hloubky až 10 cm a tím ovlivnit i tkáňové struktury, které jsou uloženy hluboko pod kůží. Aplikace terapeutického laseru je možná buď laserovou sprchou) nebo laserovou sondou.

Využití při léčbě:

  • Pohybového aparátu (např.: artritida, artróza, bolesti a otoky kloubů, záněty šlach)
  • Neurologických onemocnění (např.: bolesti hlavy, hučení v uších, periferní parézy, apod.)
  • Kožních potížích (např.: hojení ran)

Účinky:

  • biostimulační, (podpora hojení)
  • analgetické (snižuje bolest)
  • protizánětlivé účinky

Jak laser terapie, tak terapie výkonovým indukčním systémem je na našem pracovišti indikována lékařem, který posoudí vhodnost terapie, vyloučí případné kontraindikace a rozepíše přesné pokyny pro aplikaci. Tato procedura není hrazena zdravotními pojišťovnami.


Lymfodrenáž

Jako další novinku jsme pro naše pacienty začali poskytovat lymfodrenáže. Ty jsou na našem pracovišti primárně určeny pro pacienty po onkologických výkonech. Nicméně, i v řadě dalších obtížích je tato terapie velice účinná.

Příklady některých obtíží, při kterých je vhodná lymfodrenáž:

  • Otoky lymfatického původu
  • Při vrozených postiženích mízního systému
  • Při revmatických obtížích
  • Při otocích po zánětu žil, chronické žilní nedostatečnosti
  • Po operaci po odstranění stehů (po operaci varixů, odstranění prsu)
  • Zlepšení hojení ran, a mnohé další

Vzhledem k tomu, že na našem pracovišti je lymfodrenáž využívaná jako léčebná metoda u konkrétních leckdy komplikovaných diagnóz, je vždy nutností, aby indikaci k léčbě provedl lékař, který posoudí eventuální kontraindikace.

Pokud je indikace uznána zdravotní pojišťovnou, pacient péči nemusí hradit. V některých případech si však pacient léčbu musí hradit sám.


Co je to lymfatický systém?

Lymfatický systém tvoří cévy, které se nepřímo účastní krevního oběhu. Z krevního oběhu z tenkostěnných krevních kapilár, které tvoří přechod mezi tepnami a žilami, prosakují do tkání některé bílkoviny. Zabránit hromadění těchto bílkovin v tkáních má za úkol mízní (lymfatický) systém, který tyto bílkoviny, látky, jímž se také říká lymfa nebo míza, sbírá a odvádí zpět do žil.

Co je to lymfatická masáž?

Lymfatická masáž (lymfatická drenáž nebo manuální lymfodrenáž), je masáž založená na rytmickém hnětení svalů a podkoží. Její pomocí se má zajistit správné proudění lymfy (mízy) v těle. Jedná se o uznávanou léčebnou metodou s širšími možnostmi využití, např. při léčení chronických otoků. Touto jemnou techniku lze využít i u těch zdravotních problémů, u kterých by klasická masáž spíše uškodila. Lymfatickou masáž lze provádět jak manuální technikou, tak pomocí řady speciálních přístrojů (přístrojová lymfodrenáž).

1. Manuální lymfodrenáž

Manuální lymfodrenáž je technika speciálních hmatů zaměřená na lymfatický systém. Podporuje vstřebávání a odtok přebytečné lymfy z tkání. Speciální hmaty jsou pomalé a nebolestivé. Respektují tok lymfy – postupuje se od centra k periferii. Manuální lymfodrenáž trvá přibližně 45-60 minut.

2. Přístrojová lymfodrenáž

Před zahájením terapie na přístroji terapeut Vám manuálně uvolní regionální uzliny (speciální hmaty, dechová cvičení). Vlastní přístrojová lymfodrenáž se provádí pomocí návleků na horní nebo dolní končetiny. Během terapie dochází k nafukování jednotlivých komor návleků a tím k postupnému stlačování končetiny. Takto vytvořená tlaková vlna napomáhá posunu lymfy. Přístrojová lymfodrenáž trvá přibližně 45-60 minut.


Více INFO o klinice najdete ZDE.

  • Objednávky na tel.: 261 083 684
  • Ordinační doba: Po-Pá (7:30–15:00 hod.)

Adresa:
Thomayerova nemocnice – Klinika revmatologie a rehabilitace 3. LF UK a TN,
pavilon A2, Vídeňská 800,  Praha 4 – Krč, 140 59

Rozhovor v deníku ke stažení (.pdf)

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.