Kromě dne volna může fungovat jako motivace k darování krve i párek (iDnes.cz)

22.04.2024

Výhody jako nižší daně či den volna bývají hlavním důvodem, proč darovat krev. Párek navíc může pak být motivem výběru, kde lidé krev darují. „Po odběru si může dát kávu, čaj nebo šťávu a obvykle párek, ale může si vybrat i vegetariánské či veganské občerstvení, jako sýry, jogurt, ovocnou přesnídávku a na cestu domů si vzít sušenku a čokoládu,“ jmenuje MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního odd. ve FTN s tím, že hodnota potravin je asi 120 korun. Dárci tady dále dostanou vitaminy či jiné drobnosti od zdravotních pojišťoven.

Pohoštění nesestavují nutriční specialisté dárcům na míru. „Smyslem je doplnění tekutin a pozdržení dárce po odběru na místě a v klidu, tedy včasné řešení případné nežádoucí reakce po odběru v rámci našeho oddělení,“ objasňuje primář MUDr. Petr Turek. Ztráta energie nebo živin při odběru není podle něho významná a normálně se stravující člověk ji snadno vykompenzuje během dne.

Více v článku

Více o Transfuzním odd. ve FTN

Zdroj: iDnes.cz
Datum vydání: 21. 4. 2024
Autor: Jana Sobíšková

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.