FTN nově nabízí budoucím maminkám porodní pokoje domácího typu s vlastním sociálním zařízením. Komfort a individuální přístup se stal standardem!

20.05.2021

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) nově začala nabízet budoucím maminkám porodní pokoje domácího typu s vlastním sociálním zařízením a relaxačním koutem pro jejich partnery. Stalo se tak díky kompletní a velice vkusné proměně stávajících kapacit, které byly již prostorově nevyhovující i s ohledem na současnou pandemii koronaviru.  Porodní pokoje byly představeny veřejnosti za účasti vedení FTN, zástupců spol. Nestlé a známé herečky, moderátorky a dabérky Sabiny Laurinové. Realizace projektu trvala 15 dní a výsledkem jsou 4 moderní porodní pokoje ve vysokém standardu. Ženám je tak umožněn porod v komfortním a v domácím prostředí, ve kterém je kladen důraz na soukromí, bezpečí a individuální přístup. A to vše ve standardu!

Porodní pokoje jsou s vlastním sociální zařízením, moderním vybavením pro samotný porod a rovněž se zázemím pro budoucí tatínky. Zároveň tak splňují nejpřísnější hygienicko-epidemiologické normy a nejmodernější trendy v přístupu k porodu. Každý porodní pokoj má nově relaxační kout, který nabízí kromě ledničky rovněž kávovar od spol. Nestlé, mikrovlnou troubu, TV či pohodlnou sedací soupravu nebo křeslo atd. Barevnost a osvětlení porodních pokojů je nerušivé a co nejvíce intimní. Oba rodiče mají možnost připravit si, díky spol. Nestlé – našemu podporovateli, výbornou kávu. Součástí každého porodního pokoje je i prostor k ošetření novorozence tak, aby byl stále vedle své maminky.

„Myslím, že v současné době nabízíme maximálně možný komfort pro porod v nemocničním zařízení a jsme rádi, že si nás čím dál více vybírají budoucí maminky k porodu svého dítěte. Dříve nadstandardní služby jsou dnes standardem pro všechny a bez poplatků,“ řekl k prezentovaným porodním pokojům MUDr. Petr Kolek, primář Gynekologicko-porodnického oddělení.


Důvod k přestavbě porodních sálů

Stávající porodní sál byl nevyhovující hlavně z důvodu požadavku oddělení jednotlivých rodiček a jejich doprovodu navzájem od sebe. Jednotlivé porodní boxy neměly vyhovující sociální zázemí a prostor pro doprovod. V době pandemie došlo opakovaně k omezení přístupu třetích osob na porodní box jako doprovod při porodu.

„Musím říci, že to byl nejvíce skličující pocit, když jsme viděli loučit se nastávající maminku s tatínkem ve vestibulu porodnice, kdy budoucí maminka byla odkázána již jen na přítomnost zdravotního personálu. K naší práci tak přibyla ještě povinnost nahradit mamince blízký kontakt se svým partnerem, nebo doprovodem,“ doplnil MUDr. Petr Kolek.

„V naší porodnici jsme byli nuceni přizpůsobit prostorové uspořádání našich porodních sálů tak, abychom splnili náročné požadavky hygieniků, a to i v souvislosti se současnou koronavirovou pandemií. Každý rok se u nás narodí téměř 2300 dětí, a proto byla tato úprava na moderní porodní pokoje domácího typu prakticky nezbytností,“ dodal doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc., ředitel FTN a zároveň poděkoval všem zdravotníkům z Gynekologicko-porodnického oddělení a ostatním zaměstnancům nemocnice za spolupráci při realizaci projektu přestavby porodních sálů na nové porodní pokoje domácího typu.


Následně po porodu – Oddělení šestinedělí

Po porodu zůstávají maminka s dítětem i tatínkem na porodním pokoji domácího typu nerušeně spolu další dvě hodiny. Poté jsou maminka s dítětem uloženi na pokoji oddělení šestinedělí, kterých je ve FTN celkem 30 (22 jednolůžkových a osm dvoulůžkových). Pokoje poskytují maminkám veškerý komfort, soukromí a rovněž již dříve prošly komplexní modernizací. Každý pokoj je vybavený sociálním zázemím, TV, wifi, přebalovacími a koupacími pulty.

V průběhu šestinedělí se o maminku a dítě stará celá řada vyškolených odborníků, jako jsou například laktační poradkyně, které pravidelně pomáhají mamince s kojením, což je díky zázemí Laktační ligy sídlící u nás v porodnici velká chlouba. Dále nutriční terapeut – máme speciálně vytvořenou dietu pro kojící ženy a fyzioterapeut, který poradí se správným cvičením po porodu. Pokud je potřeba, tak máme k dispozici psychickou podporu pomocí psychologa, duchovního, nebo psychiatra.


VÍCE INFO o Gynekologicko-porodnickém odd. najdete ZDE

Virtuální prohlídku porodních pokojů domácího typu najdete ZDE

VÍCE informací najdete v příloze (.pdf)

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.