FTN je součástí projektu SOLACE

08.11.2023

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) je součástí mezinárodního projektu SOLACE (Strengthening the screening of Lung Cancer in Europe). Jeho cílem je zajištění implementace a optimalizace efektivního screeningu karcinomu plic v členských státech Evropské unie. Mezinárodní projekt je spolufinancovaný programem EU4Health a je složen z 8 pracovních balíčků. Jelikož nyní neexistuje žádné univerzální řešení, cílem projektu SOLACE je poskytnout soubor nástrojů pro individualizované přístupy ke screeningu rakoviny plic, a to na národní či globální úrovni. Celkově je do projektu SOLACE zapojeno 33 institucí z 15 členských států EU.

Rakovina plic nebolí a většinou je odhalena v pozdním stádiu, kdy je už léčba obtížná a s minimální šancí na vyléčení. Časné odhalení karcinomu plic je tedy klíčové.

FTN je součástí tří pracovních balíčků:

  • WP4 – Zlepšení znalostí a zapojení žen
  • WP5 – Zapojení obtížně dosažitelných jedinců
  • WP6 – Populace s vyšším rizikem

Za FTN je hlavní koordinátorkou projektu prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK, která vede aktivity balíčku WP6. Ten je zacílen na pacienty s vyšším rizikem karcinomu plic. Jedná se o pacienty s chronickou plicní nemocí (CHOPN, chronická bronchitida) a pacienty po prodělané onkologické diagnóze nebo po orgánové transplantaci. Cílem aktivity WP6 je připravit informační materiály pro lékaře a motivovat je k oslovení rizikové skupiny, pro jejich vstup do programu časného záchytu karcinomu plic. Cílovou skupinou jsou aktivní nebo bývalí kuřáci ve věku 55-74 let, kteří vykouřili 20 balíčkoroků*.

Jak probíhá screening?

Člověk, který splňuje kritéria programu, je vyšetřen u plicního lékaře, který ji indikuje k provedení nízkodávkového CT (LDCT). Pokud je výsledek LDCT negativní, pacient je dál sledován podle schváleného algoritmu. Když je nález pozitivní nebo neurčitý, plicní lékař zajistí další došetření.

Více

Více o Plicní klinice

*Balíčkorok znamená, že člověk kouřil jeden rok jednu krabičku cigaret denně (nebo 2 krabičky půl roku, nebo půl krabičky 2 roky apod.). Pro účast v tomto programu tedy minimálně 1 krabičku cigaret denně po dobu 20 let.

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.