Díky EU dotacím jsme pořídíli nový NGS přístroj pro specifická genetická vyšetření!

24.06.2022

Díky EU dotacím v rámci REACT-EU projektu „Zkvalitnění péče o onkologicky nemocné pacienty ve Fakultní Thomayerově nemocnici“ byl pro Oddělení lékařské genetiky pořízen nový velkokapacitní NGS přístroj pod názvem NEXTSeq 550Dx. Ten umožní rozšířit portfolio genetických vyšetření včetně často požadovaného tzv. WES vyšetření (celoexomového sekvenování). V rámci vyšetření z oblasti lékařské genetiky urychlí a zpřesní diagnostiku hereditárních nádorových chorob a umožní diagnostiku geneticky podmíněných epilepsií.

Jsem velice rád, že můžeme díky evropským dotacím v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, který se zaměřuje mj. na modernizaci nemocnic, konečně i v rámci Prahy čerpat finanční prostředky na pořízení pro nás velice důležitého zdravotnického přístrojového vybavení. Díky tomu můžeme ještě více urychlit různé vyšetřovací metody, zefektivnit diagnostiku například nádorových onemocnění či ji rozšířit, řekl ředitel FTN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

V oblasti patologie umožní mnohem lepší a efektivnější diagnostiku tzv. somatických mutací v nádorové tkáni, a dále například v oblasti mikrobiologie se zaměří na široké spektrum diagnostiky různých patogenů. Nový přístroj bude určen pro potřeby lékařské genetiky, patologie a mikrobiologie v rámci multioborové laboratoře.

VÍCE o Odd. lékařské genetiky

VÍCE o REACT-EU

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.