Dalších 2500 dávek bamlanivimabu dorazilo dnes do FTN!

12.03.2021

Do Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) dnes dorazilo dalších 2500 dávek léku – bamlanivimab od americké společnosti Eli Lilly. Společně s první únorovou dodávkou ve výši 500 dávek, se tak do ČR již dostalo celkem 3000 kusů tohoto léku, který je určen na léčbu počínající nemoci covid-19 u rizikových skupin pacientů s dalšími závažnými zdravotními potížemi.
Více informací o bamlanivimabu je na webu FTN.

Lék je vhodný zejména pro rizikové pacienty s poruchou imunity, ať už primárně nebo z důvodu přidružených těžkých nemocí (např. chronická plicní onemocnění, onkologická onemocnění aj.) nebo pro lidi po transplantacích, kteří nemají dost protilátek proti viru. Jde tedy o takové pacienty, u kterých se předpokládá, že pokud by nemoc covid-19 dostali, tak by měli větší pravděpodobnost přechodu nemoci do velmi těžkého průběhu.

Lék není určen pro hospitalizované pacienty, kteří mají již rozvinutý zápal plic!

O indikaci léku vždy rozhoduje ošetřující lékař dle přesně stanových kritérií. Pacientovi se podává jedna dávka nitrožilně, a to ambulantně při urgentních příjmech nemocnic. Aplikace léku trvá přibližně jednu hodinu. Následně je pacient další hodinu sledován a poté propuštěn do domácí péče.

V rámci FTN bylo dosud vydáno celkem 40 dávek léku pro vnitřní pracoviště nemocnice. Z toho ve více než 36 případech byl lék již aplikován pacientům ve FTN a zatím u žádného z nich nebyla nutná hospitalizace. K dnešnímu bylo poskytnuto více než 275 balení léku bamlanivimab do celkem 37 nemocnic v ČR. To je stav k dnešnímu dni. Lék byl do ČR dodán na pokyn premiéra ČR, a to po souhlasném rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR a SÚKL ve velice krátké době.

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.