Chat s prof. Koziar Vašákovou - Špičky lékařského oboru na Horké lince: Ptali jste se odborníků na nemoci srdce, cukrovku i rakovinu plic (Blesk.cz)

20.05.2024

Kdy se vám poštěstí konzultovat svůj zdravotní stav s těmi nejlepšími specialisty? V redakci Blesku se sešlo osm lékařů na civilizační onemocnění. To jsou choroby, které přináší moderní doba a s ní ruku v ruce nezdravý životní styl. Na tyto nemoci se umírá nejvíc a často i zbytečně a předčasně. Za Fakultní Thomayerovu nemocnici se akce zúčastnila prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK.

Tématem jejího chatu byl černý kašel a očkování, CHOPN a co to znamená a koho se týká, tuberkulóza a vše o nemocech plic a důležitý screening rakoviny plic. Proč je důležitý, koho se týká a jak se do něj zapojit atd.

Jak je to s očkováním proti černému kašli? Jako dítě jsem byla očkovaná. Po kolika letech účinek vyvane?

Po roce 2004 se u nás již očkovaly malé děti pouze hexavakcinou, Vakcina je bezpečnější, ale chrání pouze pár let a nebrání přenosu. I Vy, která jste měla méně bezpečnou a více imunogenní vakcinu již velmi pravděpodobně chráněna nejste. Ostatně to vidíme v našich ambulancích, kdy se symptomatickým černým kašlem přicházejí lidé od adolescentních až po jedince středního až seniorního věku. Někteří mají velmi výrazné příznaky, tedy kašel až kolabují nebo zvracejí.

Jsem dušný, sípám, bolí mě na hrudi. Doktor na plicním mi řekl, že mám CHOPN. Nikdy jsem o této nemoci neslyšel. Dá se úplně vyléčit?

Můžete mít jednak chronickou obstrukční plicní nemoc, zejména pokud jste kuřák středního a staršího věku, ale můžete mít i astma, kdy jsou častější zvukové fenomeny, tedy pískoty či sípoty. Stran CHOPN, ta je spojena se strukturálními změnami průdušek a plicní tkáně, na základě chronického zánětu. Léčbou lze zmírnit příznaky a zpomalit progresi onemocnění, tedy zbrzdit postupnou destrukci plicní tkáně. Léčba CHOPN je založena na podávání inhalačních protizánětlivých léků s léky roztahujícími průdušky. Pak jsou ještě specifické léky pro různé typy CHOPN, od tabletových, přes náhradu inhibitorů destrukčních enzymů, pokud jich máte nedostatek, až po metody bronchoskopické- chlopně, rheoplastika, případě operační- volumredukce a transplantace plic. Zásadní je samozřejmě přestat kouřit, udržovat optimální tělesnou hmotnost a být fyzicky aktivní.

Pracuji ve fabrice v kolektivu, kde dva kolegové onemocněli tuberkulózou. Já zatím nemám potíže, ale bojím se, že jsem se nakazila. Jak to poznám? Mám se dát vyšetřit?

Pokud jste měla skutečně 2 kolegy na pracovišti, kteří onemocněli tuberkulózou, pak jste velice pravděpodobně v rámci vyšetření kontaktů byla vyšetřena i Vy sama a jste pak sledována. Pokud jste vyšetřena zatím nebyla a máte podezření, že můžete mít tuberkulózu také, je samozřejmě potřeba navštívit lékaře, nejspíše svého praktického, který Vás pak pošle k plicnímu specialistovi, pokud je důvod. Mezi příznaky svědčícími pro tuberkulózu patří kašel, mírně zvýšená tělesná teplota a noční pocení. Případně se u pokročilého onemocnění může objevit vykašlávání krve a můžete zhubnout.

Jsem bývalý kuřák. Můj tatínek taky kouřil a umřel na rakovinu plic. Tak jsem raději přešel na nahřívaný tabák. Udělal jsem dobře? Je to zdravější kouření?

Zdravé kouření neexistuje, nikotin je toxická látka, která nemá žádnou bezpečnou dávku. Při používání nahřívaného tabáku, případně vapování nikotinových liquidů, sice minimalizujete inhalaci zplodin hoření, ale často dostanete do sebe více nikotinu, než byste do sebe vpravili kouřením klasických cigaret. Kouření ničí nejen plíce, ale způsobuje i nádory jiných lokalizací, ničí cévy, srdce, reprodukční orgány, mozek, kůži, oči…

Můj šestnáctiletý syn sice nekouří, ale používá nikotinové sáčky. Myslím si, že nejsou úplně bezpečné a navíc návykové. Co vy na to?

Nikotinové sáčky nejsou vůbec bezpečné a rozhodně ne méně návykové, platí pro ně totéž, co pro jiné nikotinové výrobky, navíc mohou způsobit skutečně až akutní otravu vysokými dávkami nikotinu, které v nich jsou obsaženy.

Jsem nebo byl jsem kuřák, bojím se, že mohu mít rakovinu plic. Co mám dělat?

Přihlaste se cestou svého praktického nebo plicního lékaře jako potenciální kandidát pro program screeningu rakoviny plic. Je pak velká šance zachytit nádorové změny daleko dříve než by vyvolaly obtíže. Většina případů rakoviny plic, na které se přijde až podle příznaků, je totiž v tak pokročilém stádiu, že již nelze vyléčit. Screening rakoviny plic je v České republice zaveden od roku 2022, je hrazen z prostředků zdravotního pojištění a je vhodný pro jedince kteří jsou současní nebo bývalí silní kuřáci (alespoň krabička cigaret denně po dobu 20 let) a je jim mezi 55- 74 lety. Lékař vyhodnotí, zda jste pro screening vhodní a postará se o Vaše úvodní vyšetření a vyslání na nízkodávkové CT hrudníku, kterým se samotný screening provádí. Výhodou je současné vyšetření plicní funkce a tím i záchyt ostatních potenciálních chronických plicních nemocí, jako je chronická obstrukční plicní nemoc nebo astma. Screeningové CT samo pak může odhalit i jiné závažné diagnózy, zejména plicní fibrózu, sarkoidózu, rozedmu plic, nádory mezihrudí.

VÍCE o Plicní klinice

Zdroj: Blesk.cz
Datum vydání: 13.5.2024
Autor: Iva Dvořáková

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.