Aktivity v rámci mezinárodního projektu SOLACE v ČR

04.01.2024

Ročně je v ČR nově diagnostikováno kolem 6 700 pacientů s karcinomem plic a z toho přibližně 5 300 pacientů bohužel této zákeřné nemoci podlehne. Rakovina plic je v České republice jedna z nejčastějších onkologických diagnóz a nejčastější příčina úmrtí mezi onkologickými diagnózami. Řešením, jak tuto situaci zlepšit, je odhalit nádor včas prostř. screeningu. To je cíl programu časného záchytu karcinomu plic, který již delší dobu je realizován v ČR.  Tento program přispívá k zavedení screeningu rakoviny plic v ČR a díky mezinárodnímu projektu SOLACE dochází k posílení screeningu rakoviny plic v Evropě. Celkově je do projektu SOLACE zapojeno 33 institucí z 15 členských států Evropské unie.

Konec minulého roku byl tak příležitostí prezentovat první výsledky probíhajícího populačního programu časného záchytu karcinomu plic a sdílet podrobnosti o probíhajícím mezinárodním pilotu SOLACE, na kterém se FTN aktivně podílí. Odborným garantem a vedoucím pro pracovní balíček WP6 je přednostka Plicní kliniky 1. LF UK ve FTN paní prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D.

Kde se diskutovalo o plicním zdraví v ČR?

V listopadu 2023 se prof. Vašáková se zúčastnila tiskové konference v rámci Dne pro zdravé plíce, kde mluvila o Screeningu plicního zdraví v ČR a jeho propojení s léčbou závislostí na tabákových a nikotinových výrobcích. „U jednoho z pěti kuřáků se postupem času vyvine CHOPN, rakovina plic je ve valné většině případů vyvolána kouřením cigaret. Kuřáci často přecházejí na náhrady klasických cigaret s představou, že jsou šetrnější, ale není to pravda. Hladina nikotinu není v těchto produktech nijak regulována, a lidé tak do sebe dostávají vysoké koncentrace nikotinu, jedu, který nemá žádnou bezpečnou dávku. Jediná výhoda je, že neinhalují tak velké koncentrace zplodin hoření jako u klasických cigaret,“ konstatovala prof. Vašáková. Kouření je příčinou u 90 % diagnóz rakoviny plic. Proto je důležité pokračovat v nastavených programech, které jsou zacíleny na časný záchyt této onkologické diagnózy.

Další důležitou platformou byla prosincová konference PREVON 2023, kde v rámci bloku Aktuální výzvy v probíhajících screeningových programech, představila prof. Vašáková dosavadní výsledky populačního programu karcinomu plic a podrobnosti k mezinárodnímu pilotu SOLACE, kterého je FTN součástí. Celkově je do projektu SOLACE zapojeno 33 institucí z 15 členských států Evropské unie.

Koho můžete zapojit do projektu?

V rámci SOLACE pracovního balíčku WP6 je oslovována tzv. vysoce riziková populace aktivních nebo bývalých kuřáků ve věku 55-74 let, kteří vykouřili 20 cigaret denně po dobu 20 let. Jsou to pacienti po ukončené onkologické léčbě, po orgánové transplantaci nebo pacienti s chronickou plicní nemocí.

VÍCE o programu časného záchytu karcinomu plic

Více informací o programu SOLACE

Více o Plicní klinice

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.