LETOŠNÍ OSLAVY 95. VÝROČÍ FTN JSOU JIŽ ZA NÁMI!

20.11.2023

Letošní oslavy 95. výročí vzniku Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) jsou již úspěšně za námi, i když ještě zbývá prakticky několik týdnů do konce roku, a tedy oslava výročí by mohla teoreticky pokračovat dál. Závěrečný program oslav patřil především příjemné hudbě. Hudebním hostem galavečeru byla česká zpěvačka Petra Janů, která přítomné publikum potěšila svými osvědčenými hity a poděkováním zdravotníkům za jejich práci a pomoc druhým lidem. Zábavu a zdravý humor měl na starosti známý český bavič Vladimír Hron, který roztančil doslova celý sál.

Kromě uvedených hostů přišel přítomné publikum pozdravit českými i zahraničními hity mladý talentovaný zpěvák Libor Schlenz, který si v minulosti také vyzkoušel, jaké je to být soutěžícím ve známém pěveckém klání – soutěži Superstar. Slavnostním večerem provázel moderátor nejen Českého rozhlasu Petr Čimpera, který je mj. znám i například z filmových festivalových akcí v Karlových Varech.

Letošní oslavy 95. výročí FTN byly i o sportu. Ke konci léta měli zaměstnanci nemocnice možnost se zúčastnit běžeckého závodu – Běhu pro zdraví s Thomayerkou. Do akce se nakonec zapojilo přes 60 nadšených běžců. Kromě sportu se oslavy výročí nesly i ve znamení kultury. Díky podpoře ze strany odborů ve FTN byla pro zaměstnance zakoupena dvě divadelní představení v divadle Hybernia. A o jaká představení šlo? První bylo věnované spíše muzikálovému představení pod názvem Zpívání v dešti, které bylo plné pohybu, tance, zpěvu a humoru věnovaného začátkům mluveného černobílého filmu ve 20. a 30. letech minulého století. Druhé představení bylo věnováno životu jednoho z největších velikánů mezi hudebními skladateli, kterým byl Antonio Vivaldi. Představení neslo název Vivaldiano The Show a s nadsázkou se věnovalo jeho životu plném tajemství a překvapení. Antonio Vivaldi byl barokní hudební skladatel a houslový virtuos z Benátek a nejvíce se proslavil svým dílem souboru čtyř houslových koncertů nazvaný Čtvero ročních dob.

Kromě divadla bylo součástí oslav rovněž literárně-hudební přátelské setkání pod názvem „Já chtěl bych mít tvé foto…“ v Thomayerově kavárně, které se konalo ke konci října. Příjemné odpoledne bylo určeno příznivcům hezké hudby, humoru a zpěvu. To vše si pro ně připravili hudebníci ze známého uskupení Thomayo Melody Quartetu a Ondřej Šárek společně s Jaroslavem Kotenem a Pavlem Kohoutem z Interní kliniky 3. LF UK ve FTN. Kromě hudby nechyběl ani humor a vtip v podání herce Petra Vacka ze Studia Ypsilon.

U příležitosti oslav se v Thomayerově kavárně konala vernisáž obrazů pod názvem Toulky přírodou III. S příchodem barevného podzimu tak tato kavárna ožila kolekcí obrazů od autorky Renaty Kocianové, která se věnuje malbě nejen přírody, ale i v tomto případě roztomilým a hravým zvířatům v různých ročních obdobích. Jedná se v pořadí již o třetí výstavu, kterou autorka obrazů věnovala nemocnici a jejím zaměstnancům, aby jim vyjádřila úctu a obdiv za jejich každodenní náročnou práci a obětavost o nemocné.

Samotné oslavy byly zahájeny jen pár dní před oslavou významného státního svátku, který se konal 28. října ke Dni vzniku samostatného Československa. To kdysi dostalo ke svým 10. narozeninám v roce 1928 nevšední dárek ve formě tehdy Masarykových domovů, dnešní Fakultní Thomayerovu nemocnici. V jejím historickém sále, ve kterém dříve působilo divadlo či kino, se konalo slavnostní zahájení oslav, a to za účasti významných hostů v čele s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem a starostou MČ Prahy 4 Ondřejem Kubínem. Mezi dalšími hosty byly například i Radek Lacko, radní pro sociální a zdravotní oblast z MČ Prahy 4, předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ ESCO Kamil Čermák či zástupci neziskového sektoru, spolupracujících nadací, pojišťoven, Ministerstva zdravotnictví a další hosté. V rámci oslav bylo také oceněno celkem 18 významných osobností nemocnice, které obdržely pamětní diplom za příkladnou a dlouholetou činnost ve svém oboru.

Závěr oslav vyvrcholil galavečerem, a to za účasti českých hudebních interpretů a baviče Vladimíra Hrona.

Vedení nemocnice ještě jednou všem děkujeme za spolupráci a podporu při organizaci oslav 95. výročí FTN a též za poskytnuté záštity ze strany ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a starosty MČ Prahy 4 Ondřeje Kubína. Poděkování patří i všem zaměstnancům, kteří se spolupodíleli na přípravách oslav, a to zejména z Odboru stravování, technického úseku atp. Velké poděkování patří rovněž našim odborům, které výrazně podpořily realizované akce během letošních oslav jubilejního výročí nemocnice.

Děkujeme! A za pět let při stém výročí nemocnice.

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.