Za účasti ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha byla ve FTN odhalena pamětní deska s bustou zdravotní sestry!

10.09.2021

Jako poděkování všem zdravotníkům za jejich náročnou práci a vysoké nasazení během covidové pandemie, a to někdy bohužel i za cenu nejvyšší, byla ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) odhalena pamětní deska s bustou zdravotní sestry za účasti zdravotníků z FTN, ředitele nemocnice Zdeňka Beneše, ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, Martiny Koziar Vašákové, přednostky Plicní kliniky z FTN a zároveň náměstkyně pro zdravotní péči z MZ a Alice Strnadové, Hlavní sestry ČR a rovněž ředitelky Odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání z MZ.

„Chceme poděkovat našim zdravotníkům, kteří v posledních několika měsících zvládli krizovou situaci a pracovali ve velmi těžkých podmínkách. A protože lidé na to často zapomínají, tak my zapomínat nechceme. Na počest jejich obětavosti a práce chceme odkrýt pamětní desku, která nám bude tuto skutečnost neustále připomínat,“ řekl v úvodu ředitel nemocnice doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici tak vzniklo pamětní a zároveň pietní místo, které navždy bude připomínat ty, kteří již nejsou mezi námi a zároveň bude vyjadřovat úctu a respekt vůči profesi zdravotníků, kteří měli během covidové krize tu nejdůležitější roli a za to jim patří veliké poděkování! Na závěr tiskové konference přítomní hosté uctili minutou ticha památku všech zdravotníků, kteří během výkonu svého povolání zemřeli kvůli infekci covid-19.

„Já děkuji za tu myšlenku, vytvořit pamětní desku připomínající covidovou pandemii a situaci, kterou u nás do té doby nikdo nezažil,“ řekl k odhalení slavnostní busty ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Připomněl také, že nemocnice měla první hospitalizované pacienty kvůli nemoci covid-19. Zároveň ocenil rovněž ty zdravotníky, kteří pracovali na covidových odděleních, a to s vysokým pracovním nasazením.  „Mrzí mě, že stále existují lidé, kteří onemocnění covid-19 popírají a zpochybňují závažnost situace. Jsem rád, že ten pomník tu je. Jak se říká pomni, abys nezapomněl,“ dodal ministr Vojtěch.

„Ráda bych tady připomněla všechny ty, kteří riskovali svůj život za záchranu života jiných. Vydržet ten nápor bylo obzvlášť těžší, když jeden z nás zemřel,“ uzavřela prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka Plicní kliniky I. LF UK z FTN a náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči.

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.