Z nachlazení rakovina hrtanu: Bez léčby do roka zřejmě zemřete, řekli lékaři Markovi (Blesk.cz)

24.05.2024

Tato bolestivá slova si vyslechl strojvedoucí pražského metra pan Marek Řehák (49), kterému lékaři diagnostikovali nádor hrtanu. Přes negativní vyhlídky mu však pozitivní mysl, špičkoví lékaři a následná lázeňská péče nakonec pomohli zákeřnou nemoc překonat.

Začalo to chrapotem

V létě v roce 2022 začal Marek Řehák z ničeho nic lehce chraptět a přeskakoval mu hlasu. Potíže přetrvávaly a zhoršovaly se. Navštívil tedy ambulanci ORL, tam mu sdělili, že je to laryngitida a dostal antibiotika. Po dobrání léků se ale zlepšení nekonalo a následovalo dovyšetření v nemocničním zařízení. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici mu provedli malou operaci, při které útvar z hlasivky odstranili a poslali na histologii.

„Po operaci jsem začal opět krásně mluvit, radoval jsem se, že jsem zdráv. Jenže doktor mi sdělil, že histologie nedopadla dobře. Mám glotický karcinom hrtanu, tedy rakovinu,“ popisuje těžké chvíle svého života pan Marek a dodává: „Okamžitě jsem se zeptal: To jako umřu? Pan doktor odpověděl, že pokud odmítnu léčbu, tak do roka pravděpodobně ano. A ani v případě léčby mi do budoucna nemohl nic slíbit.

Strach z operace

Hrozilo mi, že budu mít doživotní problémy s příjmem jídla a pití, nebo potíže s mluvením. Šance na uzdravení však byla, to mi potvrdila i má praktická lékařka. Když se na krční karcinomy přijde včas, tak většinou nemetastazují a nerozšiřují se jinam po těle. To mě po psychické stránce hodně povzbudilo.“  Pan Marek do týdne od vyřčení diagnózy podstoupil operaci, kde mu útvar odstranili. „Samotná operace je bezproblémová, horší je stav, který následuje po probuzení. Pusou ani nosem nedýcháte, vše se děje za pomoci tracheostomie. Pořád jsem kašlal, nemohl dýchat. Se zdravotním personálem jsem komunikoval pouze písemně,“ vypráví pacient.

Po dvou týdnech byl propuštěn domů a následovala dobrá zpráva z histologie: karcinom se podařilo odstranit celý. Velké poděkování posílá pan Marek primáři MUDr. Aleši Čočkovi z Oddělení ORL ve FTN, který odvedl skvělou práci.

VÍCE v článku

Zdroj: Blesk.cz
Datum vydání: 22.5.2024
Autor: Belsk.cz

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.