Velký přehled nemocnic: V některých krajích jsou kvůli covidu na hraně kapacit (CNN Prima News)

09.02.2021

Máme stále dost plno, zní z většiny nemocnic v Česku. K pondělí evidují nemocnice celkem 5 473 pacientů. Na zoufalou situaci už mnohokrát poukázal prezident České lékařské komory Milan Kubek. Zajímalo nás, jak to skutečně vypadá v jednotlivých krajích. Oslovili jsme několik nemocnic a přinášíme srovnání. Kde jsou na hraně kapacit a kde se naopak situace výrazně lepší?

Thomayerova nemocnice v Praze: Oproti podzimu žádné zlepšení

Na vážnou situaci v nemocnici poukazuje mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek. „K dnešnímu dni, tedy 9. únoru, máme více než 170 hospitalizovaných covid pozitivních pacientů. Z toho je 20  v těžkém stavu na JIP a ARO. To je aktuální údaj, který se však může kdykoliv změnit,“ uvádí. Dodává, že počty pozitivních pacientů neklesají a oproti podzimní koronavirové vlně se současná situace nelepší.

„V minulém týdnu jsme dokonce měli přes 180 hospitalizovaných pacientů s covidem a tím jsme získali smutné prvenství v rámci celé ČR. Pacienti, kteří už jsou negativní na nemoc COVID-19, ale stále ještě potřebují zdravotní péči, která mnohdy trvá i několik týdnů, jsou většinou hospitalizovaní na odděleních geriatrie nebo k tomu vymezených lůžkách napříč celou nemocnicí,“ upozorňuje Sulek. Podle něho se řádově jedná o desítky takových pacientů. V případě, že se jejich stav zlepší a potřebují už jen ošetřovatelskou péči, jsou propuštěni do domácího léčení nebo do zařízení sociálních služeb, pokud se jedná o seniora s pobytem mimo svůj domov.

VÍCE v článku na CNN Prima News

Zdroj: CNN Prima News
Datum vydání: 9. 2. 2021
Autor: Martina Richterová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.