Ve FTN dostal první pacient s COVID-19 lék – BAMLANIVIMAB!

26.02.2021

Lékaři z Pneumologické kliniky 1. LF UK ve FTN aplikovali lék - BAMLANIVIMAB historicky prvnímu pacientovi v ČR. Jednalo se o covid pozitivní pacientku ve středních letech s mírnějším průběhem nemoci, který nevyžaduje hospitalizaci v nemocnici. Tato zákeřná nemoc postihla pacientku v době její jiné náročné léčby. Lék se podává nitrožilně a celý proces trvá přibližně 2 hodiny. Poté odchází pacient domů. ČR se tak zařadila mezi pár zemí světa, které tento lék použily v boji proti zákeřné nemoci covid-19.

  • Bamlanivimab je určen ke snížení rizika přechodu z mírné až středně závažné formy onemocnění COVID-19 do závažného stavu u rizikových pacientů, a tedy snížení rizika následné hospitalizace.
  • Jedná se neregistrovaný léčivý přípravek používaný k léčbě mírných příznaků onemocnění COVID- 19 u nehospitalizovaných dospělých a dospívajících (ve věku 12 let a starších, kteří váží nejméně 40 kg), a u kterých je vysoké riziko vzniku závažných příznaků onemocnění COVID-19 nebo nutnost hospitalizace. Jedná se o monoklonální protilátku, která vazbou na S-protein (spike protein) viru SARS-CoV-2 snižuje schopnost viru vstoupit do lidských buněk a brání tak množení viru.

VÍCE o léku na webu FTN

Odkaz na video z podání léku


Kontakt pro výdej léku (pouze pro zdravotnická zařízení):
tel. č.:  261 083 617  (volat v pracovní dny od 7:00 do 15:30 hod.)
e-mail:  bamlan@ftn.cz  (pouze v pracovní dny od 7:00 do 15:30 hod.)


Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.