V Thomayerově nemocnici dostal první pacient lék favipiravir!

30.04.2020

V Thomayerově nemocnici dostal už první pacient japonský experimentální lék – FAVIPIRAVIR. Kromě využití plazmy s vytvořenými protilátkami proti covidové infekci či léku Plaquenil, to je další možná léčba, kterou TN aktuálně použila pro akutní pacienty s těžkým průběhem onemocnění Covid-19. Favipiravir byl původně určen pro léčbu chřipky. 

Jedná se o staršího pacienta, který je hospitalizován s těžkým zápalem plic na Pneumologické klinice 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice.

„Dávkování léku probíhá podle doporučení výrobce a uvidíme jaké budou jeho účinky,“ řekla přednostka plicní kliniky prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D. a dodala: „V tuto chvíli nemůžeme říci, zda lék bude či nebude účinný, ale budeme rádi za jakýkoliv pozitivní posun v léčbě. První výsledky však lze očekávat v průběhu několika dnů, ale je potřeba také uvést, že každý z dosavadních léků či léčebných metod nezaručuje vyléčení z onemocnění Covid-19. Léčba závisí na mnoha faktorech a dispozicích pacienta“.

„Jsme rádi, že jsme mohli tento nový lék podat u prvního našeho pacienta a doufáme, že budeme mít příležitost využívat i další nové léky,“  uzavřel ředitel TN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.