V Thomayerově kavárně se konala vernisáž obrazů – Toulky přírodou III u příležitosti oslav 95. výročí FTN

03.11.2023

U příležitosti oslav letošního 95. výročí vzniku Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) se v Thomayerově kavárně konala vernisáž obrazů pod názvem Toulky přírodou III.  S příchodem barevného podzimu tak tato kavárna ožila kolekcí obrazů od autorky Renaty Kocianové, která se věnuje malbě nejen přírody, ale i v tomto případě roztomilým a hravým zvířatům v různých ročních obdobích. Jedná se v pořadí již o třetí výstavu, kterou autorka obrazů věnovala nemocnici a jejím zaměstnancům, aby jim vyjádřila úctu a obdiv za jejich každodenní náročnou práci a obětavost o nemocné. Z vystavených obrazů zároveň vytváří i charitativní kalendář a z jeho prodeje se snaží udělat radost vždy některému z oddělení nemocnice. Což je samo o sobě ušlechtilé a nevšední. V letošním roce přišla na řadu Chirurgická klinika 1. LF UK, která tak darem obdržela lékařskou digitální nášlapnou váhu.

Vernisáž zahájil ředitel FTN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc. „Chtěl bych velice poděkovat paní inženýrce Renatě Kocianové, autorce této již v pořadí třetí výstavy, za její iniciativu a myšlenku, se kterou organizuje tuto akci s cílem vždy podpořit některé z našich pracovišť. Jsem zároveň velice rád, že jsem se mohl osobně zúčastnit této autorské výstavy, která byla pro mě příjemným překvapením a zároveň i osobním zážitkem. Chtěl bych velice ocenit přístup a talent autorky těchto obrazů, jejíchž díla mají svého osobitého ducha, pozitivní atmosféru a smysl pro detail, který se zvláště u zvířat, ne vždy podaří vystihnout,“ řekl ředitel FTN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc. a dodal: „Naše Thomayerova kavárna je místem nejen pro příležitost vychutnat si například šálek dobré kávy, ale je zároveň i místem, kde kultura a umění mají zde otevřené dveře.“

V předchozích letech potěšila autorka obrazů Interní kliniku 3. LF UK a FTN, a to pulzními oxymetry a Pneumologickou kliniku 1. LF UK a FTN, která získala tonometry. Letošní rok vyšel na již zmíněnou Chirurgickou kliniku. Dar si přišli převzít její zástupci včele s přednostou kliniky doc. MUDr. Jaromírem Šimšou, Ph.D. a primářem oddělení MUDr. Markem Mráčkem. Předání se zúčastnila i vrchní sestra PhDr. Lenka Trubačová.

Přáním amatérské malířky je, aby obrazy s motivy přírody vnesly klid a pohodu do prostoru nemocniční kavárny. Zde hledají útočiště nejen pacienti, ale i zaměstnanci odpočinek ve vzácných volných chvílích. Záměrně na svých obrazech ztvárňuje jednoduchá, optimistická témata a používá veselé barvy. V obrazech najdeme nejen lásku ke zvířatům a květinám, ale i k životu samotnému. Vidíme mnoho symbolických podobenství, vzácnost okamžiku i křehkosti bytí. To ocení zejména děti a lidé, kteří již nemají tolik vlastních sil pro toulání přírodou. Proto kalendář, který je dostupný všem a dělá radost po celý rok. Kalendář je možné koupit v Thomayerově kavárně ve všední dny a na hlavní vrátnici nemocnice.

Výstava je k vidění každý všední den od 7.30 do 16.30 hod., a to až do 22. 12. 2023, a to v pavilonu A1 – přízemí.

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.