Unikátní technologie ještě lépe vyčistí nemocniční odpadní vodu (Novinky.cz)

20.02.2024

Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze 4 využije jako první zdravotnické zařízení v Česku unikátní technologie, které umožňují efektivnější a účinnější odstraňování znečišťujících látek v odpadní vodě. Modernizace čistírny odpadních vod v krčském areálu, jež se denně vypořádá se sto kubíky vody, startuje v těchto dnech. Práce by měly skončit v závěru dubna.

Projekt cílí na čištění specifických nemocničních odpadních vod přímo u zdroje. Ty mohou mít nejen infekční charakter, ale jsou zatíženy tzv. mikropolutanty, a to především léčivy, s nimiž se současné technologie nedokážou vypořádat.

„Do kanalizace vypustíme předčištěnou vodu prostou hydroorganismů i stopových prvků,“ uvedl náměstek ředitele nemocnice Jan Halíř.

Technologie v čistírně doplní zbrusu nový stupeň čištění, který už vyčištěnou vodu mikropolutantů zbaví. „Budeme k tomu používat tři technologie: mikrofiltraci, ozonizaci, filtrace přes granulované aktivní uhlí,“ vysvětlil zjednodušeně Robert Kvaček z Pražských vodovodů a kanalizací.

Ohrožení pro ekosystémy

Náměstkyně ředitele nemocnice Jitka Soukupová ujistila, že ani bez speciálního zařízení lidem z odpadních vod nehrozí žádná rizika. „Ale když se podíváte na současné výzkumy třeba vlivu mikropolutantů na ekosystémy, tak stopové prvky léčiv - zejména hormonálního charakteru - i léčiva, která se používají v onkologii, je ohrožují. Není úplně jedno, že je vypouštíme, jakkoliv nás to primárně neohrožuje. To sekundární ohrožení tady je. A určitě je nutné se tím zabývat,“ shrnula.

Více v článku

Více v TZ FTN

Zdroj: Novinky.cz
Datum vydání: 16.2.2024
Autor článku: Lucie Fialová

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.